Inspiracje
Różne oblicza Metaxy – Grecja, która inspiruje!
Metaxa – wszyscy doskonale wiemy, skąd pochodzi. To chyba jeden z najważniejszych symboli Grecji. Choć bywa brana za brandy, Metaxa tworzy swoją własną kategorię.
Metaxa to grecki alkohol o unikalnej, bardzo oryginalnej recepturze, opracowanej przez greckiego kupca Spirosa Metaksasa w 1888 roku. Powstaje poprzez połączenie destylatów winnych, win typu muscat oraz ekstraktów ziołowych. To bardzo interesująca mieszanka pełna bogatych nut, których nie znajdziemy w brandy lub whisky. Z tego powodu trudno Metaxę porównywać z jakimkolwiek innym alkoholem.
Warto pamiętać, że liczba gwiazdek Metaxy nie stanowi oznaczenia długości leżakowania destylatów winnych w dębowych beczkach, a jedynie te destylaty kategoryzuje. Oznacza to na przykład, że Metaxa 7* leżakowała dłużej w beczkach niż Metaxa 5*. O tym, czy trunek nadaje się do rozlania, decyduje Mistrz Metaxy. Najpopularniejszymi odmianami są: Metaxa 5*, Metaxa 5* Orange, Metaxa 7* oraz Metaxa 12*.
Postanowiliśmy poznać je wszystkie bliżej, spróbować i… dać się zainspirować. Często dobieramy alkohol pod konkretne danie, ale tym razem to smaki poszczególnych odmian Metaxy były źródłem naszych kulinarnych pomysłów. Stworzyliśmy letnie przepisy pełne smaku i Metaxy oczywiście. Zobaczcie, co wyszło z tej ciekawej przygody! Przedstawiamy Metaxę, która naprawdę inspiruje!
Metaxa 5*
Można powiedzieć, że to klasyk w asortymencie Metaxy. W kolorze ciemnego miodu, oferuje kwiatowe i owocowe aromaty oraz miękkie, lekko drzewne smaki.
Metaxa 5* jest podwójnie destylowana. To mieszanka 3 składników: destylatów winnych produkowanych z greckich odmian winorośli (savatiano, soultanina i koritnthiakos), które dojrzewają w dębowych beczkach, aromatycznych win muskatowych oraz ekstraktu z ziół oraz róży majowej.
Metaxa 5* jest łagodna i wszechstronna. Wytrawność równoważy miodowa słodycz. Na uwagę zasługują też wyraźnie wyczuwalne aromaty kwiatów róży i pomarańczowej marmolady z subtelnym akcentem pieprzu.
Finisz jest owocowy z utrzymującą się miodową nutą i lekko pieprznym posmakiem.
Metaxa 5* jest przyjemna do picia solo, ale jej subtelny kwiatowo-owocowy profil świetnie nadaje się do przyrządzania drinków. Postanowiliśmy ją zmiksować z lekko goryczkowym sokiem z grejpfrutów oraz słodko-cierpkim sokiem z granatów. Wyszło pysznie i orzeźwiająco! Tak powinno smakować lato!
Sweet & Sour Metaxa
Składniki na 4 drinki:
- 1/4 limonki
- 1/3 szklanki soku z granatów
- 2/3 szklanki soku z czerwonych grejpfrutów
- 90 ml Metaxy 5*
- 120 ml wody gazowanej
- kostki lodu
Przygotowanie:
- Do shakera wrzucić limonkę i ugnieść ją za pomocą łyżki lub muddlera. Dodać sok z granatów i grejpfrutów oraz Metaxę 5*. Wrzucić lód i zakręcić shaker. Całość potrząsać ok. 30 sekund, by składniki dobrze się połączyły.
- Koktajl przecedzić do niskich szklanek wypełnionych lodem i dopełnić wodą gazowaną. Drinki można udekorować plasterkami grejpfruta lub limonki oraz listkami mięty.
Metaxa 7*
Podobnie jak Metaxa 5* składa się z win muskatowych, ekstraktu z ziół i róży majowej oraz destylatów winnych, tym razem jednak dojrzewających nieco dłużej w dębowych beczkach limousine.
Ze względu na dłuższy czas dojrzewania destylatów winnych, Metaxa 7* jest nieco bardziej złożona i dostojna niż Metaxa 5*, oferując smaki starego dębu, toffi, wanilii, winogron, kwiatów, lukrecji, cynamonu, gałki muszkatołowej oraz jagód. Finisz jest różano-pomarańczowy, z eleganckimi nutami dębu i czarnego pieprzu.
Ten nieco bogatszy i złożony profil Metaxy 7* od razu nasunął nam pomysł na soczyste steki z grilla. Wiedzieliśmy, że Metaxa pięknie zaromatyzuje mięso, a przyprawowe akcenty z wyraźniej wyczuwalnym dębem dodadzą mu smaku. Skoro jest lato, musi być i danie z rozgrzanego rusztu!
Steki po grecku
Składniki na 2 porcje:
- 2 steki z polędwicy wołowej
- 50 ml Metaxy 7*
- 2 ząbki czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżka pieprzu w ziarnach
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól morska
Przygotowanie:
- Rozmaryn drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Ziarna pieprzu utrzeć w moździerzu.
- Ocet balsamiczny wymieszać z musztardą oraz Metaxą 7*. Dodać rozmaryn, czosnek oraz pieprz.
- Steki natrzeć powstałą marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
- Mięso wyjąć z lodówki i odłożyć, aż nabierze temperatury pokojowej. Steki grillować z obu stron po 3-4 minuty z każdej strony.
- Steki przełożyć na talerze i doprawić solą morską.
Metaxa 5* Orange
Ta wyjątkowa Metaxa została wzbogacona naturalnym ekstraktem skórki greckiej pomarańczy. Ma ciemny miodowy kolor oraz łagodny, owocowy, miękki i lekko dębowy smak.
To słodko-gorzka kompozycja, ale z miłym balansem i łagodnością – owocowa-kwiatowa z wyraźnie podkreśloną pomarańczą.
Metaxa 5* Orange to na pewno baza do koktajli, ale przez dodatek ekstraktu ze skórek pomarańczy staje się świetnym składnikiem do letnich deserów. Jej smak zainspirował nas do przygotowania orzeźwiających sorbetów z pomarańczy! Lubimy ich goryczkowy posmak, ale jeśli wolcie coś słodszego, wystarczy dodać odrobinę miodu.
Sorbet na pomarańczy
Składniki na 4 porcje:
- 4 dojrzałe pomarańcze
- 2 łyżki Metaxy 5* Orange
- miód lub syrop cukrowy do smaku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Pomarańcze starannie obrać, usuwając również białą skórkę i błonki. Miąższ pomarańczy przełożyć do misy blendera.
- Następnie dołożyć Metaxę Orange i całość zmiksować na gładko. Na końcu dodać miód lub syrop – ilość wg uznania (w zależności, jak słodki ma być sorbet). Zmiksować jeszcze raz.
- Masę przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażarki. Co godzinę mus pomarańczowy starannie przemieszać, żeby nie powstały kryształki lodu.
- Przed podaniem sorbet wyjąć na 10 minut wcześniej, żeby zmiękł. Można udekorować plasterkami pomarańczy i miętą.
Metaxa 12*
To najbardziej dojrzały trunek z regularnej gamy greckich alkoholi Metaxa. Jego głęboki miedziano-bursztynowy kolor jest niezwykle elegancki. W aromacie odnajdujemy różę, suszone morele, miód i skórkę pomarańczy. Są też słodkie figi i fiołki oraz odrobina ciemnej kawy. Na podniebieniu wyczuwalna jest słodycz płatków róży i fiołków oraz miodu zrównoważona posmakiem kawy i czekolady. Finisz bogaty, długi, owocowo-miodowy z wyczuwalną kawą.
- Sprawdź! Metaxa 12 stars – degustacja!
Metaxa 12* najlepiej sprawdza się w czystej postaci w kieliszkach do koniaku lub z kostką lodu w szklance typu tumbler. Ze względu na bogactwo smaków i aromatów, to trunek, który należy degustować powoli, odkrywając z każdym łykiem kolejne nuty.
Metaxa 12* jest też ceniona przez barmanów na całym świecie jako baza do koktajli. Jej kawowe akcenty zainspirowały nas do stworzenia mrożonej kawy – idealnej na lato z dodatkiem… pomarańczowych szaszłyków.
Coffee Metaxa na zimno
Składniki na 1 porcję:
- 50 ml Metaxy 12*
- 15 ml syropu cukrowego
- 1 filiżanka espresso
- 15 ml soku pomarańczowego (opcjonalnie)
- kostki lodu
- 1 ćwiartka pomarańczy
Przygotowanie:
- Espresso ostudzić, po czym razem z Metaxą 12* wlać do shakera wypełnionego lodem. Dodać syrop cukrowy oraz sok pomarańczowy (opcjonalnie).
- Składniki energicznie wymieszać w shakerze, po czym przecedzić przez sito do niskiej szklanki lub kieliszka do brandy. Wrzucić 2-3 kostki lodu.
- Pomarańczę pokroić na kilka równych kawałków i nabić na wykałaczkę. Pomarańczowe szaszłyki ułożyć na szkle z drinkiem.
Konrad Bukowski
(fot. Metaxa)