Inspiracje
Rodzinny obiad z Cook4me Touch
Lubimy sobie życie upraszczać, dlatego w naszych domach, a dokładniej kuchniach pojawiają się sprzęty, które mają sprawić, że codzienne gotowanie będzie szybsze i łatwiejsze. Dzięki temu mamy więcej czasu na inne przyjemności.
Uwielbiamy gotować i najczęściej robimy to w starym stylu. Sami mieszamy, miksujemy, przelewamy. Palnik, garnek, drewniana łyżka i głowa pełna pomysłów – oto nasze atrybuty. Jednak nie oznacza to, że zamykamy się na nowości. Eksperymentować w kuchni można przecież na wiele sposobów.
Zaprzyjaźniona redakcja udostępniła nam urządzenie wielofunkcyjne Tefal Cook4me Touch, byśmy poczuli powiew nowoczesności. Takie sprzęty ponoć w niedługiej przyszłości będą normą w naszych kuchniach. Oswoiliśmy więc Cook4me Touch i przygotowaliśmy dwudaniowy obiad z deserem dla… 6 osób! Zobaczcie, czym nakarmiliśmy naszych gości 🙂
Krem pomidorowy z soczewicą i tequilą
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki na 6 porcji:
- 500 g krojonych pomidorów z puszki
- 500 ml passaty pomidorowej
- 160 g czerwonej soczewicy
- 100 g serka mascarpone
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 650 ml wody lub bulionu warzywnego
- 100 ml tequili
- pieprz, sól do smaku
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
- Cebulę, czosnek i marchewkę obrać. Cebulę drobno posiekać z czosnkiem. Marchewkę pokroić w małą kostkę. Czerwoną soczewicą opłukać na sitku zimną wodą i odstawić do ocieknięcia.
- Włączyć Tefal Cook4me Touch i uruchomić funkcję smażenie (intensywność średnia). Gdy misa będzie gorąca, wrzucić masło klarowane i rozpuścić.
- Na maśle zeszklić cebulę z czosnkiem, po czym dorzucić marchewkę. Całość podsmażać przez chwilę, mieszając.
- Zrumienione składniki oprószyć wędzoną papryką oraz bazylią, wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać pomidory z puszki, passatę, bulion lub wodę oraz soczewicę. Całość gotować ok. 20 minut do miękkości soczewicy, często mieszając.
- Do zupy wrzucić mascarpone i wlać tequilę. Całość zmiksować na gładki krem (jeśli będzie za gęsty, można dodać trochę wody). Doprawić solą oraz pieprzem. Krem można podawać z domowymi grzankami i posypany startym serem żółtym.
Toskańska wołowina na czerwonym winie
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki na 6 porcji:
- 1,5 kg chudej wołowiny
- 1,5 szklanki czerwonego wina Chianti
- 3 szklanki bulionu wołowego
- 400 g pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka pieprzu + do smaku
- sól
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
- Wołowinę opłukać i osuszyć, po czym pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Czosnek drobno pokroić. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić na małe kawałki.
- Włączyć Tefal Cook4me Touch i uruchomić funkcję smażenie (intensywność delikatna). Gdy misa się rozgrzeje, wlać odrobinę oliwy do smażenia.
- Na gorący tłuszcz wrzucić czosnek i krótką chwilę podsmażać, mieszając. Następnie zmienić intensywność smażenia na wysoką i wrzucać partiami mięso – każdy kawałek powinien leżeć bezpośrednio na tłuszczu. Wołowinę obsmażyć ze wszystkich stron, po czym przełożyć na talerz. Do garnka wrzucić kolejną partię mięsa.
- Zmienić intensywność smażenia na średnią. Całą obsmażoną wołowinę ponownie wrzucić do misy urządzenia i podlać 1 szklanką wina. Podgrzewać ok. 2 minut. Następnie dodać pomidory, koncentrat, bulion, liście laurowe i tymianek. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
- Zamknąć pokrywę Tefal Cook4me Touch i uruchomić funkcję gotowania pod ciśnieniem. Gulasz gotować ok. 30 minut.
- Pozostałe wino połączyć z 1 łyżeczką pieprzu i wlać do miękkiego mięsa. Gotować pod ciśnieniem jeszcze 5-10 minut, aż sos zgęstnieje. Na końcu całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Miniserniczki na musie borówkowym
Czas przygotowania: 25 minut + oczekiwanie
Składniki na 6 porcji:
- 1,2 kg serka śmietankowego (np. Philadelphia)
- 1,2 kg jogurtu greckiego
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 1,2 kg borówek amerykańskich
- 90 ml wody
- 90 ml wódki jagodowej lub jeżynowej
- 3 galaretki jagodowe
- 600 g herbatników maślanych
Przygotowanie:
- Włączyć Tefal Cook4me Touch i uruchomić funkcję smażenie (intensywność średnia). Borówki opłukać i wrzucić do misy urządzenia, po czym owoce zalać wodą i wódką. Całość zagotować, mieszając.
- Do borówek wsypać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia. Owoce przełożyć do 6 większych pucharków i odstawić do ostygnięcia.
- Serek starannie połączyć z jogurtem, cukrem pudrem oraz cukrem z wanilią. Krem wyłożyć na owoce w pucharkach.
- Herbatniki rozdrobnić w malakserze lub bardzo drobno pokruszyć za pomocą wałka i posypać nimi wierzch deserów. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Tefal Cook4me Touch
To urządzenie wielofunkcyjne z wgraną bazą 250 przepisów, w tym aż 100 do przygotowania w mniej niż 10 minut. Sprzęt umożliwia duszenie, gotowanie na parze, smażenie oraz gotowanie pod ciśnieniem, które pozwala na znacznie szybsze przyrządzenie posiłków w porównaniu z klasycznym garnkiem. Dodatkowo funkcja opóźnionego startu daje możliwość uruchomienia procesu gotowania w odpowiednim momencie, aby danie czekało na Ciebie po powrocie do domu.
Dowiedz się więcej o urządzeniu: Tefal Cook4me Touch – czyli jak gotować szybko i bez utraty składników odżywczych. Test