Akademia

  • Rodzaje shakerów.
2025-01-21

Rodzaje shakerów. Który warto mieć w swoim barku?

Shaker bostoński, shaker Cobbler i shaker francuski – to najpopularniejsze typy shakerów. Spotkasz je w barach na całym świecie. Który z nich jednak powinien znaleźć się akurat w Twoim domowym barku? Każdy z nich działa nieco inaczej oraz ma swoje zalety i wady. Czym się różnią? Sprawdź i wybierz idealny shaker dla siebie!

Shaker bostoński – wersja tin-on-tin

W nowoczesnych barach koktajlowych zestaw tin-on-tin to złoty standard. Składa się z dwóch stalowych kubków: większego (ok. 850 ml) i mniejszego (ok. 550 ml). Ten model shakera zastąpił starszy typ glass-on-tin w czasie koktajlowej rewolucji w Nowym Jorku na początku XXI wieku.

Kubki tego shakera idealnie do siebie pasują, tworząc szczelne zamknięcie, które zapobiega rozlewaniu się zawartości podczas mieszania. Jest też bardzo wygodny w użyciu – można go trzymać jedną ręką.

Rodzaje shakerów.

Shaker bostoński – wersja tin-on-tin (fot. depositphotos).

Dlaczego warto?

  • Jest wyjątkowo trwały i odporny na uszkodzenia.
  • Umożliwia szybkie i efektywne schładzanie koktajli.
  • Używany przez profesjonalistów na całym świecie.

Wady:

  • Wymaga osobnego sitka do przecedzania drinków.

Warto wybierać modele z dociążonym dnem, które zapewniają lepszą równowagę. Lepiej unikać tanich zestawów z marketów, które często nie są szczelne, a ich krawędzie szybko się wyginają.

Shaker bostoński – wersja glass-on-tin

To pierwsza wersja shakera bostońskiego, która składa się z metalowego kubka i szklanki o pojemności ok. 500 ml. Oba elementy ściśle do siebie pasują, tworząc szczelne zamknięcie podczas mieszania. Z czasem ten model zastąpiono wersją w pełni metalową.

W barach, gdzie składniki nalewa się „na oko” (bez miarki), ten typ shakera ma przewagę, ponieważ przez przezroczystą szklankę można łatwo kontrolować ilość dodawanego płynu. Ponadto mieszanie drinków jest bardziej widowiskowe – przez szkło możesz obserwować, jak składniki wirują i łączą się.

Rodzaje shakerów.

Shaker bostoński – wersja glass-on-tin (fot. depositphotos).

Dlaczego warto?

  • Szklanka może pełnić funkcję naczynia do mieszania.
  • Można kontrolować ilość płynów (nie potrzebujemy miarki).

Wady:

  • Szklanka jest cięższa, bardziej podatna na pęknięcia oraz nie schładza napojów tak efektywnie jak stal nierdzewna.
  • Ten model shakera jest coraz trudniej dostępny na rynku.
  • Wymaga osobnego sitka do przecedzania drinków.

Rodzaje szkła do koktajli

Shaker typu Cobbler

Ten model został oficjalnie wynaleziony przez Edwarda Haucka w 1884 roku. Składa się z trzech części: metalowego korpusu (tin), pokrywki z wbudowanym sitkiem oraz wieczka, które zamyka sitko podczas mieszania. Jego nazwa pochodzi od jednego z najpopularniejszych koktajli XIX wieku. Obecnie jest bardzo często stosowany, szczególnie w Japonii, gdzie barmani opanowali technikę tzw. „twardego mieszania” (ang. hard shake).

Shaker Cobbler wyróżnia się pięknym, eleganckim designem. Jego kształt i średnia pojemność pozwalają przygotować koktajle o delikatnie pienistej, aksamitnej konsystencji. Jednak rozdzielenie trzech elementów shakera po intensywnym mieszaniu może być trudne, ponieważ w środku tworzy się próżnia, która „zamyka” shaker na kilka chwil. Otworzenie czasem wymaga odrobiny siły (i cierpliwości!).

Rodzaje shakerów.

Shaker typu Cobbler (fot. depositphotos).

Dlaczego warto?

  • Stylowy wygląd i kompaktowa konstrukcja.
  • Wbudowane sitko eliminuje konieczność używania osobnego narzędzia.

Wady:

  • Otwieranie shakera po schłodzeniu może być trudne (efekt podciśnienia).
  • Wbudowane sitko nie filtruje tak skutecznie jak sitko sprężynowe.

Shaker francuski (paryski)

Łączy w sobie cechy shakera Cobbler i tin-on-tin. Składa się z dwóch części: metalowej podstawy (tin) oraz dopasowanej pokrywki, ale – w przeciwieństwie do Cobblera – nie ma wbudowanego sitka.

Francuski shaker bywa jednak mniej praktyczny niż inne modele. Wymaga obsługi obiema rękami i pozwala przyrządzić tylko jeden koktajl naraz. Choć nie jest najwygodniejszym narzędziem do przygotowywania drinków, to nadrabia elegancją i stylem. W domowym barze często pełni funkcję dekoracyjną – pięknie prezentuje się na wózku barowym lub na półce.

To wybór dla tych, którzy stawiają na estetykę i klimat – idealny na romantyczny wieczór z koktajlami.

Rodzaje shakerów.

Shaker francuski (fot. depositphotos).

Dlaczego warto?

  • Estetyka i prostota konstrukcji.
  • Idealny do użytku domowego i jako dekoracja.

Wady:

  • Mniej praktyczny przy większej liczbie koktajli do przygotowania.
  • Wymaga dwóch rąk do mieszania i osobnego sitka do przecedzania.

Konrad Bukowski

(fot. depositphotos).








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.