Akademia
Rodzaje drinków i sposoby ich przygotowania. Krótka ściąga barmana!
Chcesz rozpocząć przygodę z przyrządzaniem drinków i czuć się jak prawdziwy barman we własnym domu? Oto mała porcja wiedzy, która wprowadzi Cię w ten fascynujący świat smaków i kolorów. Oto podstawy, które musisz znać!
Rodzaje drinków
W zależności od tego, w jaki sposób serwowane są drinki, można podzielić je na 3 grupy:
- Long drink – to koktajl podany w wysokiej szklance (200-400 ml), na ogół bardzo orzeźwiający, z dużą ilością lodu. Stworzony po to, by powoli sączyć go przez słomkę. Long drinki na ogół kojarzą się z latem i słońcem – powoli topniejący lód ma nas schładzać, choć naszym zdaniem każdy sezon jest dobry na drinka w wysokiej szklance 😉
Najpopularniejszymi long drinkami są m.in. Cuba Libre oraz Long Island.
- Short drink – koktajl składa się z niewielkiej ilości składników, ale w przeciwieństwie do long drinków zawartość alkoholu jest dość wysoka. Drink serwuje się w szklance o pojemności do 150 ml.
Uwielbianymi short drinkami są np. Daiquiri, Godfather lub Old Fashioned.
- Shot – podawany jest w kieliszkach 40-60 ml. Shotem może być zarówno czysty alkohol (najczęściej jest to wódka), jak i różnego rodzaju koktajle. Istnieją takie klasyki, jak Kamikaze lub Wściekły Pies, ale można też się świetnie bawić, przygotowując autorskie shoty, np. Ananas na wiśni.
4 podstawowe techniki przyrządzania drinków
Któż nie zna ukochanego drinka Jamesa Bonda? Martini wstrząśnięte, nie mieszane 😉 Ale co to właściwie znaczy? Drinki, w zależności od użytych składników, będą powstały w nieco inny sposób.
- Blendowanie – ta metoda służy głównie do tworzenia drinków z owoców (zarówno świeżych, jak i mrożonych) oraz koktajli mlecznych. Wszystkie składniki, łącznie z lodem, umieszcza się w blenderze koktajlowym i miesza do uzyskania gładkości. W ten sposób często przyrządza się mrożone Daiquiri lub mrożoną Margaritę.
- Wstrząsanie – do tego zdecydowanie potrzebujesz shakera. Warto go mieć w domowym barku, bo pomoże dokładnie połączyć składniki koktajlu, szczególnie alkohol i syropy barmańskie. 2/3 shakera wypełniamy kostkami lodu, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Całość trzeba energicznie wstrząsać przez chwilę – nie przedłużajmy tego procesu, bo lód zacznie się topić, a jego zadaniem jest schłodzić koktajl, a nie go rozcieńczyć.
Tradycyjne koktajle wstrząsane to np. Cosmopolitan lub Dry Martini.
- Budowanie – najprostsza ze wszystkich technik. Służy do przygotowania zarówno nieskomplikowanych drinków (sok + alkohol), jak i tych bardziej kreatywnych koktajli. Najczęściej najpierw wypełnia się szklankę lodem, a następnie po kolei wlewa kolejne składniki. Na końcu całość mieszamy łyżką barmańską. Tak przygotujemy np. klasyczną whisky z colą lub gin z tonikiem.
Dzięki tej metodzie można budować warstwowe drinki, które pięknie prezentują się w szkle – np. Tequila Sunrise.
- Mieszanie — tak tworzy się koktajle z 2-3 łatwo mieszalnych składników. Podawane są najczęściej schłodzone, ale bez kostek lodu. Jak zamieszać jak prawdziwy barman? Wrzucamy dużo lodu do szklanicy i wlewamy składniki drinka. Całość dobrze mieszamy łyżką barmańską i przecedzamy przez specjalne sitko (steiner) do kieliszka. Tak przyrządzamy np. drink Manhattan.
Najpopularniejsze grupy drinków
Gdy widzisz te określenia w karcie drinków, możesz być pewny, że drink przygotowano w określony sposób. Co się pod nimi kryje?
- Sour – to wstrząśnięty koktajl, który składa się z czegoś kwaśnego, czegoś słodkiego i czegoś mocnego 😉 W roli słodzika najczęściej występuje syrop cukrowy, a za kwaśny smak odpowiada sok z cytryny lub limonki. Mocny akcent to oczywiście alkohol i podstawa drinka. Czasem dodatkowo dodaje się jeszcze np. likier lub wino wzmocnione.
Przykładem takiego drinka jest np. Whisky Sour i Army & Navy.
- Fizz – ten koktajl przyrządza się z alkoholu oraz soku owocowego i dopełnia wodą mineralną, często gazowaną. Nierzadko podawane są z białkiem jajka. Przykładem takiego drinka jest np. Pineapple Fizz.
- Smash – najważniejsze składniki tego koktajlu to: świeże owoce, alkohol oraz cukier. Podawany jest na kruszonym lodzie.
W budowaniu drinków wykorzystywany jest muddling – to proces kruszenia owoców lub ziół na dnie szkła, by uwolnić ich aromat i przygotować je do połączenia z alkoholem. W ten sposób przygotowywane jest np. Mojito lub Caipivodka. My uwielbiamy Gin Basil Smash!
- Crustas – to koktajle, do przygotowania których wymagane jest wykonanie krusty. Brzeg szklanki/kieliszka zwilża się sokiem z cytryny, a następnie obtocza go w cukrze, soli, cynamonie lub innych przyprawach. Najbardziej popularnym drinkiem w tej grupie jest Margarita.
Zestaw barmana – podstawowe akcesoria
Wiadomo, że nic nie rozkręca imprezy tak, jak gospodarz przyrządzający swoim gościom drinki. Dlatego warto mieć w swoim barku kilka barmańskich akcesoriów. Na początek wcale nie potrzebujesz ich wiele. Z czasem, jeśli przyrządzanie koktajli będzie Ci sprawiało wielką frajdę, możesz stopniowo rozbudowywać swój zestaw. Od czego zacząć?
Oczywiste jest, że domowy cocktail bar nie będzie istnieć bez shakera. Warto wybrać taki z obciążonym dnem – jest lepiej wyważony i będzie poręczniejszy. Pojemność shakera jest różna – od 300 ml do nawet 800 ml w zależności, ile drinków na raz chcesz przygotować. Na początek sporo osób wybiera „średniaka”, czyli shaker o pojemności 500 ml.
Co jeszcze? Na pewno przyda się dwustronna miarka do odmierzania alkoholu (15 i 30 ml) zwana jigger, szczypce do lodu, sitko lub filtr strainer, długa łyżka i tłuczek barmański (muddler) oraz nalewak.
Warto mieć w zestawie również ręczną wyciskarkę – dużo koktajli bazuje na soku z limonki lub cytryny, więc taki gadżet ułatwi pracę. Nie zapomnij też o korkociągu i otwieraczu. Cóż to za barman, który nie może otworzyć sam butelki? 😀
Poszczególne akcesoria możesz kupić osobno, ale w wieku sklepach dostępne są już gotowe zestawy barmańskie, w których znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz. Co więcej, bardzo często umieszczone są na dekoracyjnych podstawkach, więc pięknie się prezentują.
Jeśli często masz gości, warto też pomyśleć o wiaderku na lód. Jeżeli lubisz nowoczesne gadżety, rozejrzeć się możesz za designerskim coolerem na akumulator lub baterie z wkładami chłodzącymi.
Konrad Bukowski
(fot. depositphotos)