Alkohole

  • Whisky żytnie
2022-06-16

7 naszych ulubionych whisky żytnich

Chyba w końcu nadeszła chwila chwały dla żytniej. Na rynku obserwujemy imponującą wręcz ilość innowacji, co jest wynikiem wciąż rosnącej liczny miłośników tego rodzaju whisky. Na pewno jest idealną propozycją dla tych, którzy szukają nowych aromatów i smaków.

Podczas gdy bourbon musi być wydestylowany wyłącznie z zacieru składającego się w minimum 51% (z reguły 70-80%) z kukurydzy, który w dużej większości jest dopełniany żytem i słodem jęczmiennym, whisky żytnia według przepisów musi być wytwarzana w co najmniej 51% z żyta. Niektórzy producenci zmiękczają to żyto kukurydzą, jęczmieniem lub pszenicą, podczas gdy inni zwiększają ilość żyta do 100%, aby uzyskać maksymalny efekt pikantności.

Rodzaju pozostałych zbóż wchodzących w skład żytniej whisky (jak i bourbona) prawo nie precyzuje, więc destylarnie w pełni wykorzystują tę elastyczność i masowo eksperymentują. Z upływem czasu, gdy popularność whisky żytnich zaczęła znacząco rosnąć, coraz większą wagę zaczęto przywiązywać do tego, gdzie i jak jest uprawiane żyto. Co ciekawe, do produkcji nie wykorzystuje się nie tylko żyto hodowane w Ameryce. Producenci poszukują dobrej jakości surowca również w Kanadzie, a nawet krajach skandynawskich .

Destylarnie też chętnie eksperymentują z beczkami – whisky żytnie dojrzewają między innymi w beczkach po porto lub rumie, dodając trunkom nieco charakteru. Mówiąc w skrócie, jest w czym wybierać. Jeśli chciałbyś więc urozmaicić swój barek jakąś żytnia odmianą bursztynowego trunku, mamy dla Ciebie kilka naszych ulubionych propozycji na każdą kieszeń. To dość łatwo dostępne trunki w atrakcyjnych cenach – w sam raz, by rozpocząć przygodę z żytnią whisky.

Jim Beam Rye Pre-Prohibition Kentucky Straight Rye Whiskey

To jedna z nowych odmian Jim Beam i jednocześnie popularna alternatywa dla klasycznych odmian bourbonów tej właśnie marki. Już nie raz nagradzany Jim Beam Rye zaskoczył i przekonał wielu miłośników amerykańskiej whiskey – jego smak co prawda jest zbliżony do bourbon whiskey, jednak zauważymy, że jest bardziej ostry i wytrawny. Bardzo często wykorzystywany jest w koktajlach zamiast bourbona właśnie, by uzyskać bardziej wyrazisty smak i głębszy charakter.
Świetnie smakuje na kostkach lodu. Piękny miedziany kolor to wynik co najmniej czteroletniego procesu dojrzewania w ręcznie robionych dębowych beczkach.

Nota degustacyjna:

  • aromat: słodki, z wyczuwalną wanilią, migdałami i miodem, subtelna nuta dębiny i cynamonu; po dłuższym kontakcie z powietrzem uwalnia akcenty owocowe;
  • smak: słodki, dość łagodny z pikantnymi nutami zbożowymi, subtelne akcenty owocowe;
  • finisz: przyjemny, średnio długi, słodki z lekką pikantnością i delikatną dębiną.
    Cena: ok. 85 zł

Woodford Reserve Distiller’s Select Kentucky Straight Rye Whiskey

Whiskey wytwarzana jest w małych partiach. Produkuje się ją z zacieru zawierającego 53% żyta – pozostałe składniki to kukurydza (33%) i słód jęczmienny (14%). Ta dosyć wysoka zawartość kukurydzy łagodzi ostre nuty żyta. Co ciekawe, destylacja odbywa się w tradycyjnych miedzianych alembikach, co nie jest dość popularne na terenie USA. Każda butelka jest numerowana, opatrzona dodatkowo numerem beczki, z której została napełniona. Na wyjątkowość tego destylatu na pewno wpływa też siedmioletni okres leżakowania w beczce, co przekłada się nie tylko na smak i aromat, ale też piękną bursztynowo-miodową barwą.

Nota degustacyjna:

  • aromat: pikantny, z wyraźnymi nutami żyta i czarnego pieprzu, wyczuwalna słodycz marcepanu, migdałów, akcenty owocowe – głównie gruszki i jabłka;
  • smak: na podniebieniu dominuje żyto, goździki i mięta, które mieszają się z miodową nutą oraz akcentem melasy, jabłek i słodu;
  • finisz: dość długi, przyprawowy, dający słodko-pikantny posmak.
    Cena: ok. 200 zł

Knob Creek Straight Rye Small Batch

Ta whiskey pojawiła się na runku w 2012 roku. Nie posiada oznaczenia wieku, ale wiemy na pewno, że destylaty dojrzewały w świeżych beczkach z białego dębu amerykańskiego przez co najmniej 4 lata (nieoficjalnie mówi się, że zestawiane destylaty starzone są od 5 do 9 lat). Trunek został wyprodukowany z zacieru zawierającego 55% żyta (kukurydza stanowi 35%, a słód jęczmienny 10%) zabutelkowany z mocą 50% ABV.

Knob Creek Straight Rye Small Batch stanowi pewnego rodzaju równowagę między klasycznymi, pikantnymi żytnimi whisky, a słodszymi bourbonami o niskiej zawartości żyta. Jednocześnie to bardzo bogata żytnia whiskey, która łączy w sobie wiele smaków – od orzechów, poprzez wanilię i owoce, aż po tytoń. Oprócz dominującego posmaku żyta wyraźnie daje się wyczuć smak słodkiego karmelu i cynamonu z kończącym dębowym akcentem.

Nota degustacyjna:

  • aromat: karmelowy, z wyczuwalnym żytem, wanilią, cynamonem i goździkami, akcenty czerwonych owoców, cytrusów i dębu;
  • smak: ziołowo-pikantny, z nutami orzechów ziemnych, skórki z pomarańczy, gałki muszkatołowej i białego pieprzu;
  • finisz: średnio długi, pełen równowagi między słodyczą karmelu i pikantnością żyta.
    Cena: ok. 190 zł

Wild Turkey Rare Breed Barrel Proof Rye Whiskey

To kolejny produkt żytnim w portfolio marki Wild Turkey. To mieszanka 4-, 6- i 8-letnich whisky żytnich nie filtrowana na zimno (non-chill filtred). Rare Breed Rye ma wszystko – słodycz, przyprawy i sporą złożoność jak na swój wiek. Whiskey w rzeczywistości wydaje się nieco bardziej owocowa niż można się tego spodziewać. Łączy w sobie wiele smaków i aromatów, z cytrusami i palonym karmelem na czele. To po prostu dobrze zbalansowana whiskey, która zajmuje centralne miejsce między ostrymi a słodkimi odmianami whiskey. Dobra do picia solo i z kostkami lodu, świetna do drinków i koktajli.

Nota degustacyjna:

  • aromat: wyrazisty, dość ciężki i ostry z nutą pieprzu, ale przełamany cytryną i zielonym jabłkiem, wyczuwalny karmel i czarna herbata;
  • smak: pikantny z ziołowymi akcentami (koperku?), słonym karmelem i czarnym pieprzem, z upływem czasu nabiera bardziej drzewnych akcentów;
  • finisz: przyjemny, dość długi, wyczuwalna słodycz i szczypta cynamonu.
    Cena: ok. 180 zł

Bulleit 95 Rye Frontier Whiskey

Zadebiutowała w marcu 2011 roku i jest jedną z najpopularniejszych i wielokrotnie nagradzanych whiskey żytnich. Jest destylowana z zacieru składającego się w 95% z żyta i 5% ze słodu jęczmiennego. Dojrzewa przez 5-7 lat w dębowych beczkach i butelkowana jest w mocy 45% ABV. Charakteryzuje się słodkim i świeżym zapachem. W smaku łagodnie przechodzi z nut owocowych do bardziej pikantnych akcentów. Doskonale nadaje się do picia samodzielnego, jak i sprawdza się jako baza do drinków.

Nota degustacyjna:

  • aromat: pikantny z nutą gałki muszkatołowej i dębiny, z wyczuwalnym miodem, wanilią oraz karmelem, zapach żytniego chleba i czarnego pieprzu;
  • smak: pikantny, lekko cynamonowy, z owocowymi nutami (szczególnie wiśnie i brzoskwinie) i słodyczą karmelu;
  • finisz: długi i pikantny, lekko dymny, posmak cynamonu i wanilii.
    Cena: ok. 120 zł

Jack Daniel’s Tennessee Straight Rye Whiskey

Jest jedną z najbardziej unikalnych smakowo żytnich whiskey na rynku i w dodatku w kuszącej cenie. Powstała z zacieru, który w 70% składa się z żyta, w 18% z kukurydzy i 12% z jęczmienia słodowanego. Destylat poddawany jest trzykrotnej filtracji przez trzymetrową warstwę klonowego węgla drzewnego i dojrzewa (prawdopodobnie 5 lat) w beczkach z amerykańskiego dębu, wykonanych i opalanych w Tennessee. W efekcie otrzymujemy whisky o słodkim aromacie czekolady i banana, choć niech Cię to nie zwiedzie – w smaku jest bardziej wytrawna, bogata w zbożowe nuty.

Nota degustacyjna:

  • aromat: wyczuwalne nuty czekolady, banana i cynamonu, akcenty prażonego jęczmienia;
  • smak: chleb bananowy, cynamon i gałka muszkatołowa z akcentem czekoladowej słodyczy i karmelu, delikatna nuta pomarańczy i wanilii;
  • finisz: długi, pieprzny i rozgrzewający, nuty cynamonowo-dębowe.
    Cena: ok. 120 zł

Lot No. 40 Rye Whisky Canadian

To legendarna kanadyjska whisky żytnia produkowana w jednym miedzianym alembiku. Lot 40 Rye Whiskey to jedna z nielicznych 100% żytnich whisky – 90% stanowi żyto kanadyjskie, a 10% to żyto słodowane. Dojrzewa prze 7-8 lat.

Powodem, dla którego whisky ta ma tak wielu miłośników jest bez wątpienia jej aromat. Wyjątkowy! To mieszanka bukietu przypraw korzennych z nutami kwiatowymi (wrzos!) oraz akcentami ciemnych owoców i kandyzowanej słodyczy. Choć smak nie do końca spełnia obietnicę nosa, to sam w sobie jest miękki i subtelny. Oczywiście nie chcemy powiedzieć, że smak jest gorszy, czy rozczarowujący – absolutnie nic z tych rzeczy. Raczej mamy na myśli, że jest tylko odrobinę bardziej stonowany, niż można się spodziewać.

Nota degustacyjna:

  • aromat: delikatne kwiaty wiśni, goździk i ziele angielskie, nuty żytnie wzbogacone karmelem i figą;
  • smak: bogaty, na początku lekko kwiatowy, przechodzący stopniowo w pikantniejsze przyprawy, ale z wyraźnymi akcentami słodyczy (cukier trzcinowy) i wanilii;
  • finisz: łagodny i średnio długi, bez goryczy.
    Cena: ok. 200 zł

Tagi whisky
KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.