2022-12-30
Pulpety w sosie koniakowym
W takim wydaniu ich jeszcze nie jadłeś! Pulchne mięsne kulki zanurzyliśmy w pysznym sosie koniakowo-musztardowym.
SKŁADNIKI
-
500
g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
-
4
łyżki bułki tartej
-
80
ml mleka
-
1
mała czerwona cebula
-
1
jajko
-
2
duże cebule szalotki
-
1
ząbek czosnku
-
80
ml koniaku lub brandy
-
125
ml śmietany 30%
-
1
łyżeczka ostrej musztardy (np. dijon)
-
4
łyżki posiekanej natki pietruszki
-
1
łyżeczka mąki pszennej
-
3
łyżki masła klarowanego
-
sól morska, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Bułkę tartą zalać mlekiem i odstawić, aż wchłonie cały płyn. Cebulę drobno posiekać i dodać do mięsa. Następnie wbić jajko i dołożyć napęczniałą bułkę tartą oraz przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Całość doprawić solą oraz pieprzem i starannie wymieszać.
- Z mięsnej masy uformować niewielkie kulki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego i wyłożyć pulpety. Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Pulpety wyjąć na talerz.
- Na patelnię po smażeniu pulpetów wrzucić pozostałe masło. Dodać drobno posiekane szalotki i chwilę podsmażać, by się zeszkliły.
- Szalotki oprószyć mąką pszenną, przemieszać i cienkim strumieniem wlać alkohol, cały czas energicznie mieszając.
- Następnie wlać śmietanę, wymieszać i podgrzewać ok. 1 minuty. Dołożyć musztardę i sos zagotować.
- Sos doprawić solą oraz pieprzem, po czym włożyć pulpety i całość dusić ok. 10 minut na niewielkim ogniu. Na końcu danie posypać posiekaną natką pietruszki.
Sprawdź też! Brandy i koniak – czym różnią się od siebie?
(fot. depositphotos)
- Sos można zmiksować za pomocą blendera, by był całkiem gładki. Należy to zrobić przed dodaniem pulpetów.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy