• Lemoniada na białym rumie o smaku porzeczkowo-arbuzowym
2025-07-02

Porzeczkowo-arbuzowa lemoniada na białym rumie

  • 6 porcji
  • 10 minut

Wspaniałe połączenie smaków na lato! Korzystajmy, dopóki są sezonowe owoce!

SKŁADNIKI
  • 6

    szklanek pokrojonego w kostkę arbuza (bez pestek)

  • 2

    szklanki porzeczek

  • 1.5

    szklanki białego rumu

  • 1
  • 60

    ml świeżego soku z limonki

  • 2

    limonki pokrojone na ósemki

  • 1

    duża garść liści mięty

  • 350

    ml wody gazowanej o smaku limonki lub cytryny

  • kilka kostek lodu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Za pomocą blendera lub w malakserze zmiksować kawałki arbuza z porzeczkami. Mus przecedzić do dzbanka.
  2. Listki mięty rozgnieść (np. za pomocą moździerza), by uwolniły olejki eteryczne, i wrzucić do soku z owoców razem z kawałkami limonki.
  3. Do dzbanka wrzucić kilka kostek lodu, po czym wlać syrop cukrowy, rum oraz sok z limonki. Składniki bardzo dobrze wymieszać.
  4. Poncz dopełnić wodą gazowaną. Podawać w szklankach udekorowanych owocami sezonowymi.

Sprawdź także! Arbuzowe slushy na wódce

(fot. depositphotos)





Tagi drinki, poncz, rum




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.