2025-07-02
Porzeczkowo-arbuzowa lemoniada na białym rumie
Wspaniałe połączenie smaków na lato! Korzystajmy, dopóki są sezonowe owoce!
SKŁADNIKI
- 6
szklanek pokrojonego w kostkę arbuza (bez pestek)
- 2
szklanki porzeczek
- 1.5
szklanki białego rumu
- 1
szklanka syropu cukrowego
- 60
ml świeżego soku z limonki
- 2
limonki pokrojone na ósemki
- 1
duża garść liści mięty
- 350
ml wody gazowanej o smaku limonki lub cytryny
kilka kostek lodu
PRZYGOTOWANIE:
- Za pomocą blendera lub w malakserze zmiksować kawałki arbuza z porzeczkami. Mus przecedzić do dzbanka.
- Listki mięty rozgnieść (np. za pomocą moździerza), by uwolniły olejki eteryczne, i wrzucić do soku z owoców razem z kawałkami limonki.
- Do dzbanka wrzucić kilka kostek lodu, po czym wlać syrop cukrowy, rum oraz sok z limonki. Składniki bardzo dobrze wymieszać.
- Poncz dopełnić wodą gazowaną. Podawać w szklankach udekorowanych owocami sezonowymi.
Sprawdź także! Arbuzowe slushy na wódce
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy