2022-06-14
Placuszki z jabłkami
Nie ma nic lepszego niż rozchodzący się z samego rana aromat świeżo pieczonych placuszków na słodko.
SKŁADNIKI
-
250
g jogurtu waniliowego
-
2
duże jajka
-
2
łyżki roztopionego masła
-
1.5
szklanki mąki pszennej
-
1
łyżeczka proszku do pieczenia
-
1
łyżeczka sody oczyszczonej
-
2
jabłka
-
miód lub cukier puder do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Jabłka umyć i pokroić w cienkie plasterki. Wyciąć gniazda nasienne. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- Jogurt przelać do miski. Wbić 2 jajka i wlać roztopione masło. Składniki zmiksować.
- Stale mieszając na wolnych obrotach miksera, do masy jogurtowej stopniowo wsypywać przesianą mąkę z dodatkami. Masa powinna być gładka.
- Na średnim ogniu rozgrzać patelnię bez tłuszczu (musi mieć nieprzywierającą powłokę, np. patelnia do naleśników). Następnie wykładać po 2 łyżki ciasta, formując okrągłe placki i zachowując odstępy. Smażyć ok. 90 sekund, aż spód się lekko zrumieni.
- Na każdym placku ułożyć po 1 plasterku jabłka i podgrzewać jeszcze ok. 30 sekund. Następnie placki przełożyć na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2 minuty, aż się zrumienią.
- Placuszki podawać posypane cukrem pudrem lub polane miodem.
- Do przygotowania placków użyto jogurtów waniliowych, które najczęściej w swym składzie mają już cukier, dlatego ciasto nie jest już dodatkowo dosładzane. Jeśli jest taka potrzebna, można dodać odrobinę cukru pudru lub cukru z wanilią.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy