2024-06-03
Pieczone zabajone na białym rumie
Zabajone ma delikatną konsystencję i lekko chrupiący wierzch. To ekspresowy deser, którym zaskoczysz swoją drugą połowę.
SKŁADNIKI
-
300
g dowolnych owoców sezonowych (np. malin, borówek i czerwonych porzeczek)
-
3
żółtka
-
2
łyżki cukru pudru
-
1
łyżka białego rumu
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 250°C (grzałka góra-dół). Owoce przebrać, starannie opłukać i osuszyć (większe owoce, jak truskawki, pokroić w ćwiartki), po czym przełożyć do dwóch większych kokilek (średnica ok. 12 cm) lub do płaskiej ceramicznej formy do pieczenia (np. formy do tarty).
- Do rondelka wlać 1-2 szklanki wody i zagotować.
- Żółtka ucierać z cukrem za pomocą miksera, aż powstanie gładki i puszysty krem.
- Naczynie z ubitymi żółtkami umieścić na garnku z wrzącą wodą i dalej ubijać na parze, aż masa zgęstnieje. Uwaga! Naczynie z żółtkami nie powinno dotykać wrzątku. W przeciwnym razie masa może się zwarzyć.
- Krem zdjąć z garnka i nie przerywając miksowania, cienkim strumieniem wlewać rum. Następnie masę wylać na owoce. Deser piec ok. 5 minut, aż wierzch się ładnie przyrumieni. Podawać od razu po przygotowaniu.
Sprawdź też! Gotuj z rumem! 5 przepisów, które Cię zaskoczą!
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy