Inspiracje
Od amatora do mistrza kuchni! Jak robot planetarny Bosch zmienia domowe gotowanie?
Już nie raz wspominaliśmy, że w tym pędzącym i szalonym świecie kuchnia potrafi być oazą spokoju, gdzie czas zwalnia. Ale jest to także miejsce, gdzie technologia spotyka się z tradycją, a innowacje cały czas wspierają nas w codziennym gotowaniu. Nowocześni pomocnicy często wyposażeni są w szereg różnorodnych funkcji, by jak najlepiej nam służyć. Już nawet mikser nie jest tylko zwykłym urządzeniem do mieszania – bo po co nam pomocnik, który umie zrobić tylko jedną rzecz?
Robot planetarny BOSCH Serie|6 MUMS6ZS38 to urządzenie, które na pewno zmieni podejście do gotowania. Od mieszania ciast i ubijania piany, przez precyzyjne krojenie warzyw, po mielenie mięsa – możliwości jest tutaj wiele. Trudno polemizować z tym, że tego typu sprzęt sprawia, iż praca w kuchni staje się prostsza i szybsza. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, że taki wszechstronny robot planetarny, jak wspomniany tu BOSCH Serie|6 MUMS6ZS38, rozwija naszą kulinarną kreatywność.
Już dawno zwróciliśmy uwagę, że im bardziej wszechstronne urządzenie, tym więcej naszego kulinarnego potencjału się ukazuje. Ci, którzy na samą myśl o domowej pizzy przewracali oczami, nagle regularnie robią wieczory w stylu włoskim i doskonalą swój przepis na ten wyjątkowy specjał. Dlaczego? Bo w końcu mają dobrego pomocnika, który wykona za nich najgorszą część pracy – ugniatanie ciasta.
Inny przykład. Z dnia na dzień rodzą się mistrzowie tortów bezowych. Wcześniej była to sztuka dla wprawionych, a z takim sprzętem w kuchni okazuje się, że to nic skomplikowanego. W skrócie, to, co kiedyś wydawało się trudne i czasochłonne, dziś z pomocą robota planetarnego jest w zasięgu ręki każdego domowego kucharza. Co za tym idzie? Więcej nam się chce próbować, zaczynamy kombinować w kuchni, bo wiemy, że takie urządzenie szybko i dobrze wykona pracę za nas, a to daje nam więcej czasu na eksplorowanie nowych przepisów lub po prostu na relaks z kieliszkiem wina.
W erze, gdy każda minuta jest na wagę złota, a kuchnia staje się miejscem naszych małych i dużych kulinarnych zwycięstw, BOSCH Serie|6 MUMS6ZS38 będzie naszym sojusznikiem. Jego wszechstronność pozwala na zastąpienie wielu pojedynczych urządzeń, takich jak blender, mikser ręczny lub maszynka do mielenia, a dzięki przystawce Cube Cutter robot szybko i dokładnie pokroi w kostkę mięso, warzywa lub owoce, uzyskując zawsze idealnie jednakowej wielkości kawałki. Szybka wymiana przystawek i urządzenie już jest zaadaptowane do nowego zadania.
Niezależnie od tego, czy marzy nam się przygotowanie domowego chleba o chrupiącej skórce, czy też zaskoczenie gości wykwintnymi deserami, ten robot jest w stanie spełnić nasze kulinarne ambicje. Dlatego właśnie współczesna technologia i urządzenia wielofunkcyjne pomagają nam rozwinąć się w kuchni. Nie mamy co do tego absolutnie żadnych wątpliwości. Innowacyjność i kreatywność – to dwa słowa, które najlepiej opisują tę małą rewolucję w domowym gotowaniu z takim sprzętami jak robot planetarny BOSCH Serie|6 MUMS6ZS38. W zasadzie można go opisać nawet jako cichego bohatera, który przekształca każdego amatora w mistrza kuchni. Nie wiadomo jak i kiedy 🙂
BOSCH Serie|6 MUMS6ZS38 w naszej kuchni
Nie napisalibyśmy tego wszystkiego, gdybyśmy bliżej nie poznali BOSCH Serie|6 MUMS6ZS38.
To urządzenie trafiło do naszej kuchni na kilka dni i szybko zorientowaliśmy się, że zaczęliśmy wykorzystywać w pełni nasz kulinarny potencjał. Od razu zabraliśmy się za dwie rzeczy, które kochamy jeść, ale nie lubimy specjalnie przygotowywać. Mowa tu o wspomnianej wcześniej bezie i prawdziwych lodach czekoladowych. Nie zabrakło też naszego ukochanego calzone. No i oczywiście nie mogliśmy nie skorzystać z funkcji miksowania. Kilka chwil i już koktajl na wódce był w naszych rękach.
Sprawdźcie, co przygotowaliśmy z pomocą BOSCH Serie|6 MUMS6ZS38. Jedno na koniec powiedzieć musimy, było więcej zabawy niż gotowania, a to w kuchni się ceni!
Calzone – włoski pieróg z nadzieniem
Składniki na 4 porcje:
Ciasto:
- 500 g mąki włoskiej (typ 00)
- 300 ml wody
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 7 g suszonych drożdży
Nadzienie:
- 1 szklanka passaty
- 50 g ricotty
- 100 g mozzarelli
- 50 g sera parmezan
- 100 g włoskiej kiełbasy, np. pepperoni lub salami
- 2 ząbki czosnku
- suszone zioła prowansalskie
- sezam do posypania
- oliwa do posmarowania
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z solą oraz drożdżami, po czym dodać wodę. Składniki wyrabiać ok. 5 minut. Następnie dolać oliwę i całość ucierać ok. 10 minut na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
- Ricottę rozdrobnić. Dodać do niej startą mozzarellę oraz parmezan. Kiełbasę pokroić na małe kawałki. Passatę połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić ziołami, solą oraz pieprzem.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 220ºC. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 20 cm. Następnie placki posmarować passatą, pozostawiając wolne brzegi, i wyłożyć porcje kiełbasy oraz serów.
- Placki złożyć na pół, tworząc okrąg, i dokładnie zlepić brzegi. Wierzch posmarować oliwą i posypać sezamem.
- Calzone ułożyć na blaszce wyścielonej pergaminem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 15 minut na złoty kolor.
Sprawdź też! Jakie wino podawać do pizzy?
Bezy z kremem whisky
Składniki na 6-8 sztuk:
- 2 szklanki cukru pudru + 3 łyżki
- 4 białka
- 1 łyżeczka octu winnego białego
- szczypta soli
- 1,5 szklanki śmietany 30%
- 3 łyżki whisky
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 150°C. Blachę wyścielić pergaminem.
- Białka ubijać z 2 szklankami cukru pudru i szczyptą soli ok. 10 minut, aż powstanie gładka i lśniąca piana. Pod koniec dołożyć ocet winny.
- Ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na pergamin, formując gniazdka. Bezy wstawić do rozgrzanego piekarnika, po czym od razu zmniejszyć temperaturę do 100°C. Piec ok. 1 godziny, po czym ostudzić na kratce kuchennej.
- Przygotować krem: 2 łyżki cukru pudru rozrobić w whisky, po czym wlać do śmietany. Całość ubić na sztywno. Przygotowanym kremem napełnić bezowe gniazdka. Udekorować według uznania, np. polewą czekoladą lub sezonowymi owocami.
Domowe lody czekoladowe z rumem
Składniki na 4 porcje:
- 50 ml wody
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 150 g gorzkiej czekolady
- 600 ml śmietany 30%
- 2 łyżki ciemnego rumu
Przygotowanie:
- Do rondelka wlać wodę i wsypać cukier. Całość wymieszać i gotować na niewielkim ogniu, aż cukier się całkowicie rozpuści i powstanie słodki syrop. Przestudzić.
- Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Lekko ostudzić.
- Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, po czym stopniowo dodawać syrop cukrowy, cały czas miksując.
- Gdy pianka dobrze się połączy z syropem, dodawać po 1 żółtku, nie przerywając miksowania.
- Na końcu stopniowo dodawać jeszcze ciepłą czekoladę. Całość miksować do momentu ostygnięcia. Na końcu wmieszać rum,
- Gotową masę przełożyć do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki na kilka godzin.
Koktajl z melonem na wódce
Składniki na 4 porcje:
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki drobnego cukru
- 6 szklanek lodu
- 1 melon
- 150 ml szklanki wódki
- 60 ml świeżego wyciśniętego soku z cytryny
Przygotowanie:
- W niedużym rondelku zagotować wodę z cukrem. Następnie zmniejszyć płomień i gotować ok. 5 minut, aż powstanie gęsty syrop. Ostudzić.
- Mango obrać i pokroić na nieduże kawałki.
- Do misy blendera wrzucić lód i zmiksować. Następnie dołożyć mango, wódkę, sok z cytryny oraz 1/3 przygotowanego syropu.
- Składniki zmiksować na gładki koktajl. Jeśli będzie za mało słodki, dołożyć jeszcze syrop. Gotowy napój przelać do szklanek i udekorować, np. listkami mięty.
Rada: Dla lepszego smaku syrop cukrowy można zaromatyzować. Wystarczy wrzucić do gotowego syropu trochę suszonej lawendy, po czym odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie syrop przecedzić.
BOSCH Serie|6 MUMS6ZS38 to więcej niż tylko robot, to wstęp do świata kulinarnych możliwości, który stoi otworem dla każdego, kto chce nauczyć się gotować lub doskonalić swoje umiejętności i eksperymentować z nowymi przepisami. Niezależnie od tego, czy jesteś początkującym kucharzem, czy doświadczonym entuzjastą kuchni, sprzęt ten oferuje Ci możliwości, inspiracje i wsparcie niezbędne do rozwijania Twoich kulinarnych pasji. Kto wie, jakie smaczne dzieła sztuki czekają na odkrycie dzięki Twojej kreatywności. I małej pomocy od BOSCH oczywiście.
Więcej o urządzeniu przeczytasz tutaj: BOSCH Serie|6 MUMS6ZS38 – wszechstronny zawodnik w kuchni
Konrad Bukowski