2023-01-20
Naleśniki z rumowymi jabłkami
Dobry deser po obiedzie jest na wagę złota. Naleśniki z duszonymi jabłkami z rumem i karmelem będą idealnym zakończeniem!
SKŁADNIKI
-
1.5
szklanki mąki pszennej
-
2
szklanki mleka
-
1
jajko
-
2
łyżki oleju rzepakowego + do smażenia
-
3
łyżki cukru trzcinowego
-
szczypta soli
-
4
jabłka
-
1
łyżka masła
-
1
łyżka soku z cytryny
-
1
łyżka ciemnego rumu
-
sos karmelowo-rumowy do podania
-
orzechy włoskie lub granola do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Mleko wlać do miski. Dodać mąkę, sól, jajko, olej rzepakowy oraz 1 łyżkę cukru. Całość zmiksować na gładkie ciasto i ostawić na 15 minut.
- Patelnię z nieprzywierającą powłoką dobrze rozgrzać i za pomocą pędzelka kuchennego posmarować niewielką ilością oleju. Następnie wylewać porcje ciasta i smażyć cienkie naleśniki.
- Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Owoce pociąć na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny.
- Masło roztopić na patelni, po czym wrzucić jabłka. Dodać pozostały cukier, podlać rumem i całość dusić na średnim ogniu, aż owoce całkiem zmiękną, a cukier się rozpuści.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC. Naleśniki posmarować musem jabłkowym i złożyć w trójkąty. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 10 minut.
- Gorące naleśniki polać sosem karmelowo-rumowym oraz posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub granolą.
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy