2022-10-27
Melba malinowa na nalewce
To błyskawiczny deser z kuchni francuskiej. Idealny, gdy najdzie Cię nagła ochota, by osłodzić sobie dzień.
SKŁADNIKI
-
500
g malin + do dekoracji
-
1
szklanka cukru
-
4
łyżki nalewki malinowej
-
300
g brzoskwiń w syropie
-
1
opakowanie lodów waniliowych
PRZYGOTOWANIE:
- Maliny przebrać, opłukać i wrzucić do rondelka. Dodać cukier i nalewkę malinową.
- Owoce gotować ok. 20 minut na niewielkim ogniu, często mieszając, aż całkiem się rozpadną i całość zgęstnieje.
- Sos malinowy przełożyć do pucharków lub miseczek (można wcześniej zmiksować blenderem). Następnie dołożyć połówki brzoskwiń z puszki oraz po 1-2 gałki lodów waniliowych. Wierzch udekorować świeżymi malinami.
Sprawdź też! W malinowym chruśniaku, czyli miłosna siła maliny
(fot. depositphotos)
- Deser można także przygotować na bazie truskawek lub wymieszać maliny z truskawkami w proporcji 1:1.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy