2023-11-13
Mandarynki w czekoladzie z pistacjami
Przygotowanie cząstek mandarynki w czekoladzie jest niezwykle proste. Idealnie prezentują się na świątecznym stole!
SKŁADNIKI
-
6
mandarynek
-
120
ml ciemnej czekolady
-
1
łyżka brandy (opcjonalnie)
-
0.5
szklanki posiekanych pistacji
PRZYGOTOWANIE:
- Blachę lub dużą deskę do krojenia wyścielić pergaminem.
- Czekoladę połamać i przełożyć do rondelka. Rozpuścić na małym ogniu z dodatkiem brandy (opcjonalnie), cały czas mieszając. Czekoladę można też roztopić w kąpieli wodnej.
- Mandarynki obrać i podzielić na cząstki. Kawałki owoców zanurzać do połowy w roztopionej czekoladzie i odkładać na pergamin.
- Czekoladę na mandarynkach posypać posiekanymi pistacjami, po czym deser wstawić do lodówki, by czekolada stężała. Do momentu podania przechowywać w chłodnym miejscu. Spożyć w ciągu 2-3 dni.
Sprawdź też! Najlepsze desery z czekoladą
(fot. depositphotos)
- Najczęściej używamy czekolady o zawartości 70% kakao, ale można też sięgnąć po czekoladę mleczną, jeśli przekąska ma być słodsza.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy