2023-06-01
Malinowo-truskawkowy mus z rumem
Deser lekki jak chmurka! Bajecznie prosty w przygotowaniu i królewsko smaczny!
SKŁADNIKI
-
1
łyżeczka żelatyny
-
250
g truskawek
-
250
g malin
-
4
łyżki cukru trzcinowego
-
40
ml białego rumu
-
150
g schłodzonej śmietany 30%
-
owoce i liście mięty do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości letniej wody. Owoce opłukać, z truskawek usunąć szypułki.
- Maliny i truskawki zmiksować z cukrem i rumem. Kilka łyżek musu przełożyć do rondelka i podgrzać. Następnie zdjąć z ognia i dokładnie połączyć z żelatyną. Na koniec dodać pozostały mus. Całość przestudzić.
- Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, po czym stopniowo dodawać mus owocowy, delikatnie mieszając łyżką. Mus przełożyć do pucharków lub miseczek. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Przed podaniem udekorować owocami i listkami mięty.
Sprawdź też! W malinowym chruśniaku, czyli miłosna siła maliny
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy