2024-07-22
Letni krem z pieczonych batatów i marchewki na brandy
Niezwykle gładki i aksamitny krem z dodatkiem krewetek i sera feta. Prosty, ale oryginalny przepis na pyszny obiad.
SKŁADNIKI
-
500
g batatów
-
300
g marchewki
-
60
ml brandy
-
3
łyżki oliwy z oliwek
-
2
szalotki
-
2
ząbki czosnku
-
1
l wywaru warzywnego
-
100
ml śmietany 30%
-
100
g małych i oczyszczonych krewetek
-
1
łyżka masła
-
ser feta do podania
-
słodka papryka mielona
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp.220°C. Ziemniaki i marchewki obrać, po czym pokroić na mniejsze kawałki.
- Warzywa ułożyć na blaszce i skropić 2 łyżkami oliwy oraz posypać solą, pieprzem oraz papryką. Bataty i marchewki przemieszać, po czym wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 25–35, aż będą i miękkie.
- Szalotki obrać i drobno pokroić, po czym zeszklić w garnku na pozostałej oliwie. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać ok. 1 minuty, mieszając.
- Do garnka dodać pieczone warzywa i podlać brandy. Chwilę podgrzewać, aż alkohol odparuje.
- Składniki zalać bulionem warzywami i gotować przez 5-10 minut. Zupę na końcu zmiksować za pomocą blendera na gładki krem.
- Do zupy kremu dodać śmietanę i całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Krewetki oprószyć solą oraz pieprzem i zrumienić na rozgrzanym maśle. Zupę przelać do miseczek i podawać z krewetkami oraz serem feta.
Sprawdź też! Zupy kremy, jakich jeszcze nie jadłeś! 10 przepisów „z prądem” na co dzień
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy