2024-07-23
Lemon bars z cytrynówką
Te batony cytrynowe mają maślany, kruchy spód i orzeźwiające nadzienie z nutą wódki. Świetnie sprawdzają się szczególnie latem!
SKŁADNIKI
Spód:
- 150
g miękkiego masła
- 50
g cukru pudru
- 1
szklanka mąki pszennej
- 1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1
łyżeczka wódki cytrynowej
szczypta soli
Masa cytrynowa:
- 4
jajka
- 1.5
szklanki cukru pudru
- 2
łyżki skórki startej z cytryny
- 1
szklanka soku z cytryny
- 100
g mąki pszennej
- 3
łyżki wódki cytrynowej
- 1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Dodatkowo:
cukier puder do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Blachę o wymiarach ok. 20×20 cm wyścielić pergaminem.
- Przygotować spód: miękkie masło połączyć z cukrem, ekstraktem oraz wódką cytrynową. Dodać mąkę oraz sól i zagnieść na kruszonkę.
- Kruszonkę wysypać na dno blachy i równomiernie ją rozprowadzić, mocno dociskając dłonią. Powinien powstać spójny spód.
- Formę z ciastem wstawić do piekarnika na 15-20 minut. Piec na złoty kolor. Odstawić do przestygnięcia.
- Przygotować nadzienie: jajka utrzeć z cukrem. Gdy się dobrze połączą, dodać sok i skórkę z cytryny, wódkę oraz ekstrakt. Składniki dobrze wymieszać. Następnie dołożyć mąkę oraz sól i całość starannie połączyć.
- Masę cytrynową wyłożyć na jeszcze ciepły podpieczony spód i ponownie wstawić do piekarnia na 25-30 minut. Piec do momentu, aż nadzienie będzie lekko brązowe na brzegach. Gotowe ciasto odstawić do ostygnięcia.
- Przed podaniem deser pokroić w kostkę i posypać cukrem pudrem.
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy