2023-11-07
Kremowy mus kawowy
Wyjątkowo lekki, puszysty i kremowy mus na bazie kawy i nuty likieru.
SKŁADNIKI
-
40
g cukru pudru
-
4
jajka
-
200
g śmietany 30%
-
3
łyżki kawy rozpuszczalnej instant
-
2
łyżki likieru kawowego (opcjonalnie)
-
1
łyżka kakao
-
1
łyżeczka żelatyna
-
3
łyżeczki wody
-
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
- Śmietanę przelać do rondelka. Dodać kawę w proszku oraz kakao i wymieszać. Całość podgrzewać (nie doprowadzać do wrzenia) na niedużym ogniu, aż składniki dobrze się połączą. Lekko przestudzić.
- Żelatynę rozpuścić w 3 łyżeczkach ciepłej wody. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę.
- Stale miksując, dodawać porcjami wciąż jeszcze ciepłą śmietanę z kawą i kakao. Całość przelać z powrotem do rondelka i podgrzewać, stale mieszając, aż krem zgęstnieje.
- Do masy dodać rozpuszczoną żelatynę oraz likier i całość dokładnie wymieszać. Ostudzić.
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, po czym ostrożnie wymieszać łyżką z masą kawową.
- Masę przełożyć do pucharków lub szklanek i wstawić do lodówki na 2 godziny. Wierzch deseru można udekorować bitą śmietaną.
Sprawdź! Czy kawa to afrodyzjak? Będziesz zaskoczony!
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy