• Pyszne krewetki w sosie na wódce i limonce.
2024-07-04

Kremowe krewetki na wódce z limonką

  • 4 porcje
  • 15 minut
  • na wódce

Aromatyczne i soczyste krewetki duszone w wyśmienitym sosie śmietanowym na wódce. Smaku dodaje nuta orzeźwiającej limonki. Świetny przepis na wieczór z przyjaciółmi.

SKŁADNIKI
  • 400

    g oczyszczonych krewetek

  • 0.5

    łyżki oliwy z oliwek

  • 0.5

    łyżki masła

  • 1

    szalotka

  • 2

    ząbki czosnku

  • 1

    limonka

  • 60

    ml wódki

  • 60

    g śmietany 30%

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Szalotkę obrać i drobno posiekać. Z limonki zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem masła i zeszklić na niej szalotkę. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażać.
  3. Na patelnię wrzucić krewetki i podsmażać, aż zaczną się rumienić. Dodać sok oraz skórkę startą z limonki.
  4. Krewetki podlać wódką i podgrzewać na dużym ogniu przez 1-2 minuty, aż połowa alkoholu odparuje.
  5. Następnie dołożyć śmietanę i całość dusić przez 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. makaronem lub ryżem.

Sprawdź też! 5 świetnych i oryginalnych przepisów na krewetki

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.