2024-07-04
Kremowe krewetki na wódce z limonką
Aromatyczne i soczyste krewetki duszone w wyśmienitym sosie śmietanowym na wódce. Smaku dodaje nuta orzeźwiającej limonki. Świetny przepis na wieczór z przyjaciółmi.
SKŁADNIKI
-
400
g oczyszczonych krewetek
-
0.5
łyżki oliwy z oliwek
-
0.5
łyżki masła
-
1
szalotka
-
2
ząbki czosnku
-
1
limonka
-
60
ml wódki
-
60
g śmietany 30%
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Szalotkę obrać i drobno posiekać. Z limonki zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok.
- Na patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem masła i zeszklić na niej szalotkę. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażać.
- Na patelnię wrzucić krewetki i podsmażać, aż zaczną się rumienić. Dodać sok oraz skórkę startą z limonki.
- Krewetki podlać wódką i podgrzewać na dużym ogniu przez 1-2 minuty, aż połowa alkoholu odparuje.
- Następnie dołożyć śmietanę i całość dusić przez 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. makaronem lub ryżem.
Sprawdź też! 5 świetnych i oryginalnych przepisów na krewetki
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy