2025-03-03
Krem z groszku z białym porto
To wykwintna i jednocześnie prosta zupa, która zachwyca swoją aksamitną konsystencją oraz delikatnym smakiem.
SKŁADNIKI
-
2
łyżki masła
-
1
mała żółta cebula
-
2
ząbki czosnku
-
2.5
szklanki bulionu warzywnego
-
0.5
szklanki białego porto
-
3
szklanki mrożonego groszku
-
60
g śmietany 30%
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle w garnku. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i całość przez chwilę podsmażać.
- Do garnka wrzucić groszek oraz wlać porto. Składniki podgrzewać przez 5 minut, po czym dolać bulion.
- Zupę gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż groszek zmięknie. Całość zmiksować na gładki krem.
- Na koniec do zupy kremu dołożyć śmietanę 30% i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Danie polecamy podawać z grzankami oraz chipsami z boczku.
Sprawdź też! Porto – wino, które zaskakuje
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy