2024-08-29
Krem brokułowy z wytrawną sherry i grzankami
Pyszna i aromatyczna zupa, która zawsze Was rozgrzeje i poprawi nastrój.
SKŁADNIKI
-
1
kg brokułów
-
4
szklanki bulionu warzywnego
-
160
g śmietany 30%
-
200
g startego sera cheddar
-
0.5
szklanki wytrawnej sherry
-
1
duża marchewka
-
1
średnia cebula
-
3
ząbki czosnku
-
2
łyżki masła
-
sól, pieprz
-
Grzanki:
-
150
g bagietki
-
3
łyżki parmezanu (opcjonalnie)
-
2
łyżki oliwy z oliwek + do formy
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Brokuł podzielić na małe różyczki, a marchewkę i cebulę obrać, po czym pokroić w małą kostkę.
- W garnku rozpuścić masło i wrzucić brokuł, marchewkę oraz cebulę. Warzywa przez chwilę podsmażać, aż się zrumienią. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i całość podgrzewać jeszcze przez 1 minutę.
- Składniki zalać sherry, a gdy połowa alkoholu odparuje, dodać bulion. Zupę gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
- W międzyczasie przygotować grzanki. Bagietkę pokroić w kostkę i ułożyć w natłuszczonej blaszce do pieczenia. Następnie kawałki pieczywa skropić oliwą oraz oprószyć solą i pieprzem. Na końcu można je dodatkowo posypać startym parmezanem. Piec ok. 10 minut w temp. 180°C na złoty kolor.
- Gdy warzywa w zupie będą miękkie, całość zmiksować za pomocą blendera na gładki krem.
- Wmieszać śmietanę oraz stopniowo dodawać cheddar. Podgrzewać, mieszając, aż ser się rozpuści. Na końcu doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Krem podawać z grzankami.
Sprawdź też! Zupy kremy, jakich jeszcze nie jadłeś! 10 przepisów „z prądem” na co dzień
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy