2022-10-14
Koktajl Penicylina
Niektórzy mówią o nim, że jest ulepszoną wersją Whisky Sour. Jego autorem jest Sam Ross, jeden z najsłynniejszych nowojorskich barmanów.
SKŁADNIKI
-
60
ml whisky
-
5
ml torfowej whisky
-
20
g płynnego miodu
-
20
ml soku z cytryny
-
20
ml syropu imbirowego
-
kilka kostek lodu
PRZYGOTOWANIE:
- Do shakera wrzucić lód i wlać whisky (bez torfowej). Dodać miód, sok z cytryny oraz syrop imbirowy. Składniki energicznie wymieszać w shakerze.
- Niską szklankę wypełnić kostkami lodu, po czym przez sitko wlać przygotowany drink. Na wierzch wylać whisky torfową (nie mieszać). Koktajl można ozdobić skórką imbiru.
Sprawdź też! 12 dobrych i niedrogich whisky, które warto mieć w swoim barku
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy