2022-10-14
Koktajl Penicylina
Niektórzy mówią o nim, że jest ulepszoną wersją Whisky Sour. Jego autorem jest Sam Ross, jeden z najsłynniejszych nowojorskich barmanów.
SKŁADNIKI
- 60
ml whisky
- 5
ml torfowej whisky
- 20
g płynnego miodu
- 20
ml soku z cytryny
- 20
ml syropu imbirowego
kilka kostek lodu
PRZYGOTOWANIE:
- Do shakera wrzucić lód i wlać whisky (bez torfowej). Dodać miód, sok z cytryny oraz syrop imbirowy. Składniki energicznie wymieszać w shakerze.
- Niską szklankę wypełnić kostkami lodu, po czym przez sitko wlać przygotowany drink. Na wierzch wylać whisky torfową (nie mieszać). Koktajl można ozdobić skórką imbiru.
Sprawdź też! 12 dobrych i niedrogich whisky, które warto mieć w swoim barku
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy