Inspiracje
Kawa na orzeźwienie! 6 przepisów na bazie espresso
Kawa zawsze dodaje aromatu i smaku naszej codzienności. Niektórzy nie wyobrażają sobie poranka bez małej czarnej lub ulubionego ciasta czekoladowego bez filiżanki kawy z mlekiem. Tym razem jednak kawa przychodzi nam z… orzeźwieniem.
Przez kilka dni mieliśmy okazję raczyć się kawą z automatycznego ekspresu Siemens EQ700. Jako wielcy kawosze czuliśmy się jak w siódmym niebie! Urządzenie ma w pamięci aż 27 różnych specjałów kawowych (w tym tak popularne jak espresso, latte, cafe crema, cappuccino, macchiato, z mlekiem itd.), więc nie było nudy! Każdy znajdzie tu dla siebie coś dobrego! To pewne 🙂
Jednak ostatni czas upałów średnio sprzyjał piciu kawy, ale to nie oznacza, że ekspres poszedł z zapomnienie. Wręcz przeciwnie! Przygotowane w tym urządzeniu espresso tak nas zachwyciło, że postanowiliśmy na jego bazie przyrządzić kilka napojów w nieco chłodniejszym wydaniu. Wybraliśmy 6 naszych ulubionych przepisów. Warto zrobić, bo teraz smakują najlepiej!
Kawa z sokiem ananasowym i rumem
Składniki na 1 porcję:
- 1 filiżanka espresso
- 50 ml rumu
- 150 ml soku ananasowego
- kilka kostek lodu
Przygotowanie:
- Przygotowane espresso ostudzić i przelać do wysokiej szklanki, po czym wrzucić kostki lodu i dodać rum.
- Następnie powoli dolewać sok ananasowy. Całość można udekorować kawałkiem ananasa i liśćmi mięty.
Espresso tonic & vodka
Składniki na 1 porcję:
- 30 ml mocnego espresso
- 100 ml toniku
- 40 ml wódki
- kilka kostek lodu
Przygotowanie:
- Do wysokiej szklanki wrzucić kilka kostek lodu i wlać tonik z wódką. Wymieszać.
- Następnie cienkim strumieniem wlać gorące espresso.
Kawa z lodami i likierem irish cream
Składniki na 1 porcję:
- 2 filiżanki espresso (espresso doppio)
- 1-2 gałki lodów waniliowych
- 40 ml likieru irish cream
Przygotowanie:
- Do niskiej szklanki lub większej filiżanki wlać likier irish cream, po czym wyłożyć 1-2 gałki lodów waniliowych.
- Powoli wlewać gorącą lub letnią kawę (według preferencji). Do letniej kawy można wrzucić dodatkowo kilka kostek lodu.
Espresso martini
Składniki na 1 porcję:
- 1 filiżanka espresso
- 50 ml wódki
- 25 ml likieru kawowego
- 25 ml syropu cukrowego
Przygotowanie:
- Kieliszek do martini włożyć na chwilę do zamrażalnika, aby się schłodził (można też wypełnić go lodem i wstawić do lodówki). Zaparzone espresso odstawić na bok, by przestygło.
- Do shakera wrzucić kilka kostek lodu, po czym wlać kolejno likier kawowy, wódkę, espresso oraz syrop cukrowy. Shaker zakręcić i energicznie wstrząsnąć kilka razy, by składniki dobrze się połączyły.
- Koktajl przecedzić przez sitko do schłodzonego kieliszka.
Mrożona kawa na bourbonie
Składniki na 1 porcję:
- 1 filiżanka espresso
- 100 ml mleka 3,2%
- 2 łyżki syropu waniliowego lub cukrowego
- 2 łyżki bourbona
- kilka kostek lodu
- bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie:
- Ostudzone espresso, mleko, bourbon oraz syrop starannie wymieszać (można użyć shakera), po czym przelać do wyższej szklanki wypełnionej kostkami lodu.
- Wierzch udekorować bitą śmietaną.
Espresso na soku pomarańczowym z likierem
Składniki na 1 porcję:
- 1 filiżanka espresso
- 2/3 szklanki kostek lodu
- 2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 40 ml likieru pomarańczowego
Przygotowanie:
- Kostki lodu wrzucić do wyższej szklanki i zalać schłodzonym sokiem pomarańczowym. Dodać likier i wymieszać.
- Następnie cienkim strumieniem wlać świeżo zaparzone espresso. Można udekorować cząstką pomarańczy.
EKSPRES DO KAWY SIEMENS EQ700
Automatyczny ekspres do kawy Siemens EQ700 łączy eleganckie wzornictwo i intuicyjną obsługę. Innowacyjny wyświetlacz iSelect umożliwia poruszanie się po menu ekspresu za pomocą przesunięcia palcem, a funkcja coffeeWorld daje możliwość poznania różnych napojów kawowych z całego świata. Dodatkowo funkcja aromaSelect pozwala określić indywidualne parametry przyrządzania kawy.
Ekspres wyposażony jest również w funkcjonalny system spieniania mleka – cappuccinatore, dzięki czemu kremowe cappuccino, latte lub inny specjał jest gotowy za jednym dotknięciem ekranu.
Dowiedz się więcej o urządzeniu: Siemens EQ700 – ekspres do kawy z bogatymi funkcjami sieciowymi. Recenzja