Inspiracje
Kawa na deser? Włosi wiedzą, jak osłodzić sobie życie!
Kiedy myślimy o włoskiej kuchni, często wyobrażamy sobie pyszne dania makaronowe, soczyste owoce morza i, oczywiście, kawę. Jednak Włosi wiedzą, jak zamienić kawę w coś więcej niż tylko poranny zastrzyk energii. Dla nich to głęboko zakorzeniony społeczny rytuał, chwila relaksu w ciągu dnia i spoiwo łączące ludzi. Od tętniących życiem ulic Rzymu po urocze kawiarnie Florencji, włoska kultura kawowa jest świadectwem miłości tego kraju do la dolce vita – słodkiego życia.
We Włoszech kawa jest rytuałem towarzyskim. Często zdarza się, że przyjaciele i współpracownicy zbierają się w lokalnym barze na szybkie espresso i pogawędkę. Bywa jednak i tak, że kawa staje się pysznym deserem, który sprawia, że ciepłe popołudnie staje się jeszcze przyjemniejsze. Nikt nie potrafi doceniać prostych przyjemności jak Włoch!
Weźmy więc przykład z mieszkańców Italii i osłodźmy sobie życie… kawą i dobrym towarzystwem, oczywiście. Niech wspólne spotkania będą pełne interesujących rozmów, śmiechu i smaku!
Affogato
To proste, a zarazem niezwykle eleganckie połączenie espresso i gałki lodów waniliowych. Affogato można przetłumaczyć jako „utopione”, co dosłownie opisuje sposób przygotowania tego deseru.
Gorące espresso zalewa zimną gałkę lodów, tworząc kontrast temperatur i smaków, który jest niezwykle satysfakcjonujący. Masz w sobie nutę hedonisty? Jeśli tak, to pokochasz kawę w takim wydaniu!
Do affogato najczęściej używane są lody waniliowe, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypróbować inne smaki, jak karmel lub czekolada. A! I nie zapomnij o odrobinie likieru amaretto.
Składniki na 1 porcję:
- 1 shot espresso
- 2 gałki lodów waniliowych lub lodów
- 1 kropla amaretto
Przygotowanie:
1. Gałki lodów wrzucić do niskiej szklanki, po czym wlać espresso. Na końcu dodać kroplę amaretto. Dodatkowo wierzch można posypać startą gorzką czekoladą.
Espresso Granita con Panna
Włoska kreatywność kulinarna doprowadziła do spotkania lokalnych specjałów – mocnego espresso i granity – tworząc wyjątkową kombinację smaków i tekstur. To orzeźwiający deser idealny na gorące dni. Jest idealnym połączeniem mocnego smaku kawy i delikatnej bitej śmietany.
Espresso Granita con Panna można traktować jako symbol włoskiego podejścia do kawy i deserów – to po prostu celebracją prostoty, jakości i przyjemności z jedzenia.
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki
- 1 filiżanka świeżo zaparzonego espresso
- 1 szklanka schłodzonej śmietany 30%
Przygotowanie:
- Do małego rondelka wsypać 1/2 szklanki cukru, po czym zalać go 1/2 szklanki wody. Całość podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Zdjąć z palnika.
- Espresso wymieszać z syropem cukrowym, przestudzić, a następnie przelać do plastikowego pojemnika. Wstawić do zamrażarki na 3-4 godziny. W międzyczasie co 30 minut wyjmować pojemnik i jego zawartość przemieszać widelcem.
- Śmietanę ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę.
- Granitę przełożyć do szklanek i udekorować bitą śmietaną.
Bicerin
To warstwowy napój z Turynu, składający się z kawy, czekolady i ubitej śmietany. Jego historia sięga aż XVIII wieku, a dziś jest to jeden z najbardziej rozpoznawalnych deserów kawowych w regionie.
We włoskich kawiarniach Bicerin podaje się w charakterystycznych, przezroczystych szklankach, aby uwydatnić piękne warstwy napoju. Każdy z nich ma inny, wyjątkowy smak. Tu spotyka się gorąca i aksamitna czekolada, intensywny kawa oraz lekka jak chmurka bita śmietana. Co za harmonia!
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka schłodzonej śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka pełnotłustego mleka
- 90 g ciemnej czekolady
- 2 shoty gorącego espresso
Przygotowanie:
- Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę.
- Mleko podgrzać w rondelku, po czym dodać połamaną czekoladę i gotować, mieszając, aż się całkowicie rozpuści.
- Gorącą czekoladę przelać do dwóch szklanek, po czym każdą dopełnić 1 shotem espresso. Na końcu wierzch udekorować bitą śmietaną.
TIP: Aby kawa nie wymieszała się z czekoladą i utworzyła ładną warstwę, należy dolewać ją bardzo powoli po grzbiecie łyżeczki.
Caffè Mocha
To pyszna mieszanka, która łączy w sobie trzy podstawowe składniki: espresso, syrop kakaowy i spienione mleko. To idealne połączenie intensywności kawy i słodyczy, które tworzy bogaty, kremowy napój. Tradycyjnie podawany jest w wysokiej szklance lub kubku, często z dodatkiem bitej śmietany i posypką z czekolady lub kakao.
Ach, wspaniały doskonały sposób na chwilę relaksu i przyjemności!
Składniki na 1 porcję:
- 1 shot espresso
- 2 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżka gorącej wody
- 120 ml mleka
Przygotowanie:
- W kubku dokładnie połączyć 2 łyżki kakao z 1/2 łyżeczki cukru oraz 1 łyżką gorącej wody. Powinna powstać gładka i gęsta pasta. Następnie dodać świeżo przygotowane espresso i wymieszać.
- Do rondelka wlać mleko i podgrzać, po czym je dobrze spienić.
- Gotowe mleko wlać do kawy. Całość można udekorować bitą śmietaną.
EKSPRES WMF PERFECTION 680 L
To urządzenie premium, które charakteryzuje się nie tylko stylowym, eleganckim wzornictwem, ale co najważniejsze, jego nazwa odpowiada rzeczywistości – smak zaparzanej w nim kawy jest faktycznie bliski perfekcji.
Za pomocą tego automatycznego, ciśnieniowego ekspresu można przygotować wiele rodzajów smacznych napojów (21 przepisów), w tym Espresso, Kawę śniadaniową, Ristretto, Doppio, Lungo, Caffè Crema, Americano, Cappuccino, Latte Macchiato, włoskie Cappuccino, Caffè Latte, Flat White, Espresso Macchiato, kawę Nitro, kawę Chilled oraz Iced Latte.
WMF Perfection 680 L wyposażono w młynek ze stali nierdzewnej (5 ustawień grubości mielenia) oraz system spieniania mleka. W zestawie z ekspresem otrzymujemy stylową, szklaną karafkę na przechowywanie mleka (pojemność 0,6 litra).
WMF to marka z tradycjami. Od 1853 dostarcza na rynek produkty najwyższej jakości, które prócz możliwości funkcjonalnych i jakości wykonania łączy też wyrafinowany, elegancki wygląd.
Dowiedz się więcej o tym urządzeniu: WMF Perfection 680. Ekspres do zadań specjalnych