Inspiracje

2024-06-21

Jak frytkownica beztłuszczowa TEFAL DUAL EASY FRY&GRILL pomoże Ci schudnąć?

Któż nie chce zachować ładnej sylwetki i formy na długie lata? W dzisiejszym świecie bardzo dużo mówi się o zdrowym stylu życia i odpowiednim odżywianiu. Coraz więcej osób poszukuje sposobów na przygotowywanie smacznych i mniej kalorycznych dań, co oznacza, że nasza świadomość w temacie lepszego dbania o siebie rozwinęła się znacząco.

Jednak wciąż dla sporej części zdrowe odżywanie kojarzy się z pracochłonnymi przepisami i spędzaniem wielu godzin w kuchni, a na to czasu na ogół nie mamy. Czasami w codziennym pędzie wybieramy szybkie rozwiązania, które nie zawsze dobre są dla naszego zdrowia i odbijają się niestety na naszej wadze. Czy można iść na kompromis, czyli jeść zdrowo, bez dodatkowych kalorii i oszczędzając cenne minuty?

Tefal Dual Easy Fry&Grill EY905D to urządzenie, które pomoże nam przygotować zdrowe obiady.

Jak zwykle z pomocą przychodzi technologia. Człowiek już od dawna próbuje ułatwić sobie życie, a, podążając za trendami w odżywaniu, dbać też o to, by było ono przy okazji zdrowsze. I teraz fanfary, bo na scenę wkracza frytkownica beztłuszczowa TEFAL DUAL EASY FRY&GRILL EY905D!

Urządzenie to umożliwia smażenie potraw (nie tylko frytek!) bez potrzeby użycia tłuszczu. Działa na zasadzie obiegu gorącego powietrza, równomiernie ogrzewając jedzenie i nadając mu chrupkość oraz smak, jaki mają tradycyjnie smażone potraw. A to wszystko bez nadmiaru kalorii. Brzmi dobrze, prawda?

Jak frytkownica Tefal pomoże Ci walczyć z kilogramami?

Zmniejszenie spożycia tłuszczów i kalorii to jedna z kluczowych zalet korzystania z tej frytkownicy Tefal. Możemy w niej przygotować nie tylko zdrowsze wersje frytek, ale i wiele innych potraw – od pieczonych warzyw, przez chude mięsa, aż po ryby. Możliwości są niemal nieograniczone.

Tefal Dual Easy Fry&Grill EY905D

Urządzenie jest również wyposażone w funkcję grillowania, która też jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia, więc możemy cieszyć się smakiem ulubionych dań bez obaw o nadmiar kalorii. Dodatkowo przygotowanie posiłków w domu staje się łatwiejsze i szybsze, a co za tym idzie i przyjemniejsze, przez co chętniej eksperymentujemy i sięgamy po nowe przepisy.

Z frytkownicą TEFAL DUAL EASY FRY&GRILL możemy z powodzeniem połączyć naszego wewnętrznego hedonistę, który kocha dobre jedzenie, pełne smaku i aromatu, z dietą, która sprzyja utrzymywaniu wagi lub gubieniu nadmiarowych kilogramów. Możesz więc cieszyć się smacznym jedzeniem bez wyrzutów sumienia. Dla nas to układ doskonały!

Tefal Dual Easy Fry&Grill EY905D

6 powodów, dla których warto mieć w kuchni Tefal Dual Easy Fry & Grill:

  1. Smażenie bez tłuszczu – urządzenie pozwala na przygotowanie potraw bez tłuszczu, co przekłada się na niższą kaloryczność dań.
  2. Wszechstronność – oprócz smażenia frytkownica umożliwia grillowanie, pieczenie i opiekanie, co czyni ją bardzo uniwersalnym urządzeniem kuchennym.
  3. Szybkość i wygoda – dzięki równomiernemu obiegowi gorącego powietrza potrawy są gotowe w krótszym czasie w porównaniu do tradycyjnego piekarnika. Dodatkowo frytkownica o wiele szybciej się nagrzewa niż piekarnik – jest gotowa do działania praktycznie od momentu włączenia.
  4. Łatwość czyszczenia – szuflady frytkownicy można myć w zmywarce, co ułatwia utrzymanie jej w czystości.
  5.  Zachowanie smaku i chrupkości – potrawy przygotowane w beztłuszczowej frytkownicy Tefal są równie smaczne i chrupiące jak te smażone na głębokim tłuszczu.
  6. Oszczędność energii – frytkownica zużywa 70% mniej energii niż tradycyjny piekarnik.

Zdrowe smażenie z Tefal Dual Easy Fry & Grill

W tym urządzeniu można smażyć/grillować dwie potrawy jednocześnie – świetna opcja na pełny obiad. Tefal więc zadba o nas na co dzień, przygotowując szybkie posiłki dla rodziny, ale też sprawdzi się podczas imprez w domu i ogrodzie, bo można w nim naraz przyrządzić porcje dla 6-8 osób. Romantyczną kolację też tu zrobisz – szybko i bez nadprogramowych kalorii. Może dzięki takiemu urządzeniu zaczniecie częściej randkować? Kto wie? 😉

Poniżej przedstawiamy kilka przykładów zdrowych przepisów, które można z powodzeniem przygotować we frytkownicy TEFAL DUAL EASY FRY & GRILL. Sami się przekonajcie, że może być bardzo smacznie i niekonwencjonalnie 🙂

Filet z kurczaka z cytryną

Poleca się na szybki obiad, jak i ekspresową randkę w środku tygodnia. Jest soczysty i lekki, ma lekko cytrynowy smak – idealny przepis na lato!

Delikatny kurczak w winie (fot. depositphotos).

Składniki na 2 porcje:

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 cytryny
  • 0,5 natki pietruszki
  • 5 listków bazylii,
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka białego wina wytrawnego (np. sauvignon blanc)

Przygotowanie:

  1. Filety z kurczaka dokładnie osuszyć. Jeśli są za grube, przeciąć wzdłuż na pół, by powstały cieńsze płaty.
  2. Natkę pietruszki i bazylię bardzo drobno posiekać, po czym zioła wymieszać z sokiem wyciśniętym z 1 cytryny. Dodać sól, oliwę oraz wino. Całość dobrze wymieszać.
  3. Mięso natrzeć przygotowaną marynatą i odstawić na 10-15 minut. Drugą cytrynę pokroić w plasterki.
  4. Kurczaka ułożyć w szufladzie 1, a na wierzchu ułożyć plasterki cytryny. Włączyć program grillowy i smażyć przez 10-15 minut (w zależności od grubości filetów). Podawać z lekką sałatką.

Frytki z batata

Frytki z batata mogą być zdrowszą opcją od tych z tradycyjnego ziemniaka, szczególnie jeśli nie są smażone na tłuszczu. Dostarczają więcej witaminy A i mają niższy indeks glikemiczny. Jednak zarówno frytki z batata, jak i ze zwykłego ziemniaka mogą być częścią zdrowej diety, jeśli są przygotowywane w odpowiedni sposób i spożywane z umiarem.

Chrupiące frytki ze słodkich ziemniaków (fot. depositphotos).

Składniki na 2 porcje:

  • 2 duże bataty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól morska gruboziarnista
  • czarny sezam

Przygotowanie:

  1. Bataty dokładnie umyć i pokroić w równej grubości frytki (nie trzeba ich wcześniej obierać).
  2. Bataty polać odrobiną oliwy i dokładnie wymieszać, po czym przełożyć do szuflady 1. Nacisnąć start/stop (tryb smażenia frytek jest ustawiony jako domyślny dla szuflady 1).
  3. Gotowe frytki oprószyć świeżo zmieloną solą morską oraz sezamem.

Pieczone krewetki

Wspaniała przekąska lub dodatek do pieczonych warzyw. Mają piękny cytrusowy smak, który przywodzi na myśl wakacje w słonecznej Italii. Spróbuj, a pokochasz ten przepis!

Aromatyczne krewetki z nutą limonki (fot. depositphotos).

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g oczyszczonych krewetek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego oregano
  • 1 limonka
  • 60 ml białego wina wytrawnego (np. chenin blanc)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Krewetki przełożyć do miseczki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok wyciśnięty z limonki oraz białe wino. Składniki wymieszać. Na końcu wrzucić gałązki oregano i całość odstawić na 30 minut. Od czasu do czasu krewetki przemieszać.
  2. Krewetki wyjąć z marynaty i oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie włożyć je do szuflady 1. Włączyć tryb manualny i piec je ok. 10 minut w temp. 180ºC.

Puszyste skyrniki z owocami

Wysokobiałkowy deser pełen smaku, który możemy jeść bez wyrzutów sumienia. Warto pielęgnować naszego wewnętrznego łasucha, nawet gdy jesteśmy na diecie 😉

Słodkie serniczki na jogurcie skyr (fot. depositphotos).

Składniki na 4 porcje:

  • 150 g jogurtu naturalnego skyr
  • 1 jajko
  • 1 łyżka płynnego miodu lub syropu daktylowego
  • 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku (bez cukru)
  • szczypta soli
  • 80 g ulubionych owoców sezonowych, np. malin i borówek

Uwaga! Wszystkie składniki na skyrniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:

  1. Jajko rozbić, białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywno ze szczyptą soli.

  2. Jogurt zmiksować z żółtkiem, miodem lub syropem oraz budyniem.

  3. Do masy jogurtowej wmieszać za pomocą łyżki ubitą pianę, po czym przełożyć do 4 kokilek. Na wierzch ułożyć owoce, lekko je zanurzając w masie.

  4. Kokilki wstawić do szuflady 1 i włączyć tryb manualny. Ustawić temp. 180°C i piec 10-15 minut.

Rumowy łosoś

Upiecz coś dobrego! Ryba na obiad wcale nie musi być nudna, a to dzięki naszej oryginalnej marynacie na ciemnym rumie. Palce lizać!

Łosoś marynowany w ciemnym rumie (fot. depositphotos).

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g filetów z łososia
  • 60 ml ciemnego rumu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z limonki
  • sól morska, czarny pieprz
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

Przygotowanie:

  1. Rum wymieszać z oliwą, sokiem z limonki, cukrem oraz mielonym imbirem. Dodać szczyptę soli oraz pieprzu.
  2. Łososia pokroić na pół i ułożyć w naczyniu. Rybę zalać przygotowaną marynatą i wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).
  3. Łososia wyjąć z marynaty, po czym włożyć do szuflady 2. Włączyć tryb Ryby i piec ok. 10 minut. Można podawać na duszonym szpinaku z czosnkiem.

Frytkownica beztłuszczowa Tefal Dual Easy Fry & Grill to doskonałe urządzenie dla osób dbających o linię. Dzięki niemu przygotujemy smaczne i zdrowe potrawy, ograniczając spożycie tłuszczów i kalorii. Przekonaj się, jak technologia może wspierać Twoje zdrowe nawyki żywieniowe! Dzięki niej odchudzanie stanie się prostsze i przyjemniejsze, a Ty będziesz cieszyć się pysznymi, niskokalorycznymi potrawami każdego dnia.

Konrad Bukowski





Tagi obyczaje




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.