• śniadaniowe muffiny na winie musującym
2024-09-16

Jajeczne „muffiny” z nutą prosecco

  • 2 porcje
  • 20 minut
  • 20 minut
  • z winem

Dodatek wina musującego sprawi, że nasze śniadaniowe babeczki będą bardziej puszyste i delikatne.

SKŁADNIKI
  • 6

    jajek

  • 30

    g śmietany 30%

  • 30

    ml wytrawnego prosecco

  • 0.5

    łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1

    szklanka startego sera żółtego

  • 6

    plastrów wędzonego boczku

  • 2

    szklanki świeżego szpinaku

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni bez tłuszczu. Następnie osączyć na ręczniku papierowym. Szpinak pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. W misce połączyć jajka, śmietanę, prosecco, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz.
  3. Do masy jajecznej dodać starty ser, pokrojony szpinak i podsmażony boczek. Wymieszać.
  4. Masę przelać do silikonowych foremek na muffiny. Piec ok. 20 minut.

Sprawdź też! Jak przygotować idealne śniadanie do łóżka?

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.