2024-09-16
Jajeczne „muffiny” z nutą prosecco
Dodatek wina musującego sprawi, że nasze śniadaniowe babeczki będą bardziej puszyste i delikatne.
SKŁADNIKI
-
6
jajek
-
30
g śmietany 30%
-
30
ml wytrawnego prosecco
-
0.5
łyżeczki proszku do pieczenia
-
1
szklanka startego sera żółtego
-
6
plastrów wędzonego boczku
-
2
szklanki świeżego szpinaku
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni bez tłuszczu. Następnie osączyć na ręczniku papierowym. Szpinak pokroić na mniejsze kawałki.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. W misce połączyć jajka, śmietanę, prosecco, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz.
- Do masy jajecznej dodać starty ser, pokrojony szpinak i podsmażony boczek. Wymieszać.
- Masę przelać do silikonowych foremek na muffiny. Piec ok. 20 minut.
Sprawdź też! Jak przygotować idealne śniadanie do łóżka?
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy