2023-06-21
Grillowany camembert z sosem czereśniowym
Grillowany ser pleśniowy z letnim akcentem! Świetna przekąska z bagietką i kieliszkiem czerwonego wina.
SKŁADNIKI
-
4
krążki sera camembert
-
2
szklanki wydrylowanych czereśni
-
1
łyżka octu balsamicznego
-
1
łyżka octu winnego
-
50
ml wody
-
4
łyżki likieru wiśniowego
-
2
łyżki orzechów włoskich
-
0.5
łyżeczki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
- Czereśnie przełożyć do rondelka. Dodać ocet balsamiczny i winny oraz likier wiśniowy. Całość zalać wodą i dusić na średnim ogniu, mieszając.
- Mąkę ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej ilości wody i dodać do czereśni. Całość podgrzewać, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby na końcu dodać odrobinę cukru.
- Camemberty ułożyć na tacce aluminiowej i grillować na rozgrzanym ruszcie z dwóch stron po 5-6 minut.
- Sery przełożyć na talerze i posypać posiekanymi orzechami (można je wcześniej uprażyć na patelni bez tłuszczu). Podawać z ciepłym sosem czereśniowym.
Sprawdź też! Gruszki w szynce z miodowym sosem
(fot. depositphotos)
- Sos można też przygotować na słodkim lub półsłodkim czerwonym winie. Wtedy nie dolewamy wody.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy