• Ananas z sosem rumowym
2024-05-14

Grillowany ananas z rumem

  • 4 porcje
  • 35 minut
  • z rumem

Oto idealny deser na przyjęcie pod chmurką. Plastry soczystego ananasa z rusztu z dodatkiem lodów i słodkim sosem na rumie.

SKŁADNIKI
  • 1

    ananas

  • 2

    łyżki masła

  • 60

    g cukru trzcinowego

  • 60

    ml ciemnego rumu

  • 1

    opakowanie lodów waniliowych

PRZYGOTOWANIE:

  1. Masło roztopić w rondelku. Wsypać cukier i chwilę podgrzewać, mieszając, by się rozpuścił, po czym wlać rum. Całość dobrze wymieszać i podgrzewać przez kolejne 3 minuty, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia.
  2. Ananas obrać i pokroić w 8 plastrów równej grubości. Z każdego z nich usunąć twardy środek, po czym grillować je po 3-4 minuty z każdej strony (można użyć patelni grillowej), uważając, by ich za mocno nie przypiec.
  3. Na talerze wyłożyć po 2 plastry ananasa i na każdym ułożyć po 1 gałce lodów. Całość polać przygotowanym sosem rumowym.

Sprawdź też! Ananasowy miód pitny





Tagi deser, grill, rum




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.