Afrodyzjaki
Granat – wystrzałowy afrodyzjak dla dwojga
Starożytni Grecy wiązali go z kultem Afrodyty. Ponoć to on, a nie jabłko, był zakazanym owocem w biblijnej opowieści. Nazywane rubinowymi klejnotami Bliskiego Wschodu owoce granatu od początku trwale kojarzyły się ze zmysłami, pojawiając się jako symbol miłości i pożądania w utworach poetyckich wielkich autorów – od Homera po Szekspira.
W starożytnym greckim micie o Persefonie zjada ona część nasion granatu podarowanych jej przez Hadesa, wiążąc się na zawsze ze światem podziemi. Dwa tysiące lat później słowik śpiewa właśnie na drzewie granatu za oknem Julii, która czekała z utęsknieniem na Romea.
Najstarsze symboliczne skojarzenia owocu dotyczą płodności i reprodukcji. Beduini, Chińczycy, Grecy, Hindusi, Persowie i Rzymianie uczynili z granatu powszechny symbol płodności w obrzędach weselnych. Skórka granatu natomiast stosowana była jako środek antykoncepcyjny.
Słodki, soczysty, o pięknym głębokim kolorze – granat jest jednym z największych afrodyzjaków. Jaka moc kryje się w tych małych pestkach?
Właściwości granatów
Na Wschodzie granat jest czymś więcej niż symbolem. To lekarstwo. Od pokoleń stosuje się go m.in. w leczeniu depresji i bólu żołądka. Jest też bogatym źródłem witaminy C (miła odmiana dla soku pomarańczowego) oraz trzech różnych przeciwutleniaczy. Korzenie rośliny mają również zastosowanie w leczeniu gorączki oraz ran.
Dorównując starożytnym, współczesna nauka odkryła w granacie substancje chemiczne, które mają m.in. właściwości antybiotyczne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne lub przeciwutleniające.
Porcja 100 g nasion granatu zapewnia spory zastrzyk witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, niacyny, B5, B6 i kwasu foliowego), witaminy C, błonnika pokarmowego, magnezu, fosforu, potasu oraz cynku. Oferują one również mikroelementy, takie jak polifenole, w szczególności garbniki i flawonoidy.
Granat a zdrowie seksualne
Okazuje się też, że granat, dzięki swoim właściwościom, wpływa na jakość życia seksualnego. Po pierwsze – działa na zmysły. Jego szkarłatny kolor przyciąga uwagę i uznawany jest za seksowny, a soczystość wybuchająca na podniebieniu przy każdym przegryzieniu pestki jest czymś niezwykle przyjemnym. Jednak najsilniejsze właściwości afrodyzyjne ma sok z granatów.
International Journal of Impotence Research (czasopismo medyczne poświęcone badaniu dysfunkcji seksualnych) na swoich łamach przywołało eksperyment, w którym wzięli udział mężczyźni z łagodnymi do umiarkowanych zaburzeniami erekcji.
Pacjenci, którym codziennie podawano określoną dawkę soku z granatów, wykazywali wyraźną poprawę swojego stanu.
Inne badanie, przeprowadzone na Queen Margaret University, wykazało, że sok z granatów podnosi poziomu testosteronu u obu płci. Zawarte pestkach przeciwutleniacze flawonoidowe pomagają chronić komórki produkujące testosteron przed uszkodzeniem i zwiększyć produkcję testosteronu. Co więcej, dzięki nim wyglądamy i czujemy się młodo – obietnica źródła młodości jest chyba afrodyzjakiem dla każdego.
Granaty należą do najbogatszych w składniki odżywcze pokarmów na świecie (superfood). Oferują kluczowe składniki dla satysfakcjonującego życia seksualnego, w tym błonnik, wodę, potas, mangan i kwas foliowy (który wspiera płodność).
Granat jest również zmysłowym owocem, ponieważ wewnątrz jego twardej skórki znajduje się jasnoczerwony galaretowaty miąższ pełen nasion, które według niektórych przypominają kobiece części intymne.
Granat w kuchni
Jego możliwości w kuchni są nieskończone. Sok z granatu może posłużyć do robienia koktajli, choć wystarczy już wrzucić kilka pestek do dobrze schłodzonego szampana, by dodać trochę romantyzmu. Ich rubinowy kolor pięknie prezentuje się na tle złocistych bąbelków.
Innym sposobem na wykorzystanie granatu jest wrzucenie kilku ziaren do sałatki lub dodanie ich do pieczonego mięsa. Owoc możesz też rozerwać i wyjadać miąższ jak pomarańczę. Możesz też pestki wrzucić do miseczki i podjadać z drugą połową palcami podczas domowego seansu filmowego.
- Sprawdź nasz przepis! Pieczony bakłażan z granatem
Jak szybko obrać granat?
Jak się dobrać to tych soczystych słodko-kwaśnych pestek? Metod jest wiele – oto najszybsza z nich. Ostrym nożem odetnij górę granatu, po czym natnij skórkę w kilku miejscach tam, gdzie znajdują się błony oddzielające pestki.
Następnie rozerwij miąższ palcami i poluzuj błony, uwalniając nasiona do miski. Ewentualnie odłam część owocu i postukaj łyżką w skórkę, tak aby nasiona wypadły swobodnie do miseczki.
Zuza Milewska
(fot. depositphotos)