Alkohole
Glenglassaugh 12 yo, Portsoy i Sandend – whisky, których nie można przegapić!
Są takie whisky, których chociaż raz w życiu trzeba spróbować. Ich wyjątkowość polega między innymi na tym, że smaki i aromaty oddają to, skąd pochodzą. Ponadto w każdym detalu reprezentują sztukę robienia whisky i jej ducha. I do takich whisky z pewnością należą Glenglassaugh Portsoy, Sandend oraz 12 yo.
Bez względu na to, czy szukasz czegoś na prezent, czy chcesz kupić coś do swojego domowego barku, whisky z destylarni Glenglassaugh zawsze będą ciekawym wyborem. Jeśli jesteś fanem szkockich destylatów, ta marka Cię nie zawiedzie. Sandend, 12 yo i Portsoy to trzy nowe edycje, które mają zastąpić wycofywane z rynku Evolution, Revival i Torfa.
Jak to mówią, coś się musi skończyć, by coś mogło się zacząć. Czas na kolejne „pokolenie” whisky Glenglassaugh, które nie odcina się tradycji, ale przedstawia nowego ducha destylarni.
Whisky Glenglassaugh – ukształtowane przez ląd i morze
Destylarnia Glenglassaugh położona jest na pograniczu regionów Speyside i Highlands. Od północy roztacza się malownicza zatoka Sandend Bay łącząca się z Morzem Północnym. Nadmorski słony wiatr ma niebagatelne znaczenie dla aromatów i smaków wszystkich whisky z tej destylarni.
Zarówno pracownicy gorzelni, jak i sami wielbiciele tych destylatów, zwykli mawiać, że whisky Glenglassaugh jest ukształtowana przez ląd i morze. Położenie destylarni określa bardzo osobliwy styl produkowanej tam whisky.
Minerały z krystalicznie czystej wody potoku Glassaugh Burn, najwyższej jakości szkocki jęczmień, tradycyjne metody destylacji i słony wiatr Morza Północnego tworzą niepowtarzalną kompozycję smaków oraz aromatów whisky. Tu słodycz przenika się z akcentami soli morskiej i przypraw.
Warto też podkreślić, że destylarnia Glenglassaugh to jeden z najmniejszych zakładów gorzelniczych w Szkocji. Jest tu sześć kadzi fermentacyjnych, z czego dwie drewniane i para potężnych alembików pochodzących z 1960 roku. Whisky wytwarza się rzemieślniczo, w tradycyjny sposób, przez niewielki zespół ludzi (pracuje tam dosłownie kilka osób), dzięki czemu w whisky Glenglassaugh można poczuć ducha tradycji.
Nowe edycje whisky Glenglassaugh
Dotychczasowa podstawowa oferta marki – Revival, Evolution i Torfa – została wycofana, a whisky nie są już butelkowane. Jej miejsce zajmują trzy nowe whisky: Sandend, 12 yo i Portsoy.
Kolekcja zyskała też nowy kształt butelki, inspirowany przypływem w zatoce Sandend, oraz odmienione etykiety. Podobnie jak wszystkie single malty Glenglassaugh, nowe whisky dojrzewały w przybrzeżnych magazynach destylarni z widokiem na zatokę.
„Nowe portfolio łączy w sobie wszystkie kluczowe elementy ducha Glenglassaugh” – tak o Sandend, 12 yo i Portsoy mówi Rachel Barrie, Mistrzyni Kupażu. „Nie da się oddzielić Glenglassaugh – whisky od Glenglassaugh – miejsca. Bujna słodycz tego nadmorskiego single malta jest całkowitą destylacją jego naturalnego otoczenia. Cała jego esencja powstaje zarówno pod wpływem widzialnego, jak i niewidzialnego wpływu lądu, morza, powietrza i wody źródlanej.”
Ta seria opiera się w dużej mierze na kombinacjach beczek, które tworzą whisky bogate i pełne smaku. Podstawą ich wszystkich jest dojrzewanie w beczkach po bourbonie i sherry, ale każda butelka wyróżnia się dodatkiem czerwonego wina, manzanilli lub porto.
Glenglassaugh 12 yo Single Malt Scotch Whisky
Flagowa whisky butelkowana z mocą 45% ABV ucieleśnia charakterystyczny nadmorski styl marki. Destylat dojrzewa przez 12 lat w beczkach po bourbonie, sherry i czerwonym winie.
Nota degustacyjna:
- aromat: morele, figi, prażona wanilia, słonawe nuty
- smak: daktyle, figa, wiśnie, wanilia, orzechy, sól morska
Cena: ok. 250 zł
Glenglassaugh Sandend Single Malt Scotch Whisky
Ten single malt został zainspirowany plażą w kształcie półksiężyca w zatoce Sandend. Destylat butelkowany z mocą 50,5% dojrzewał w beczkach po bourbonie, sherry i manzanilli – wzmacnianym winie z regionu Kadyks w Hiszpanii.
Nota degustacyjna:
- aromat: lody waniliowe, owoce tropikalne, czekolada
- smak: palony karmel, ananas, wiśnie, dębina, biały pieprz, sól morska
Glenglassaugh Portsoy Single Malt Scotch Whisky
To bogata torfowa whisky butelkowana z mocą 49,1% ABV. Nazwą nawiązuje do położonej niedaleko wioski portowej. Charakteryzuje się najciemniejszym kolorem – głębokim bursztynem, który powstaje w wyniku dojrzewania w beczkach po porto.
Nota degustacyjna:
- aromat: owoce tropikalne, lukrecja, soja, algi morskie
- smak: ciemna czekolada, pieczone mango, melasa, sól morska
Cena: ok. 280 zł
Aby uczcić wprowadzenie nowej serii, Glenglassaugh nawiązał również współpracę z fotografem krajobrazu Richardem Gastonem, aby stworzyć serię zdjęć ukazujących związek destylarni z lądem i morzem.
Degustacja tych whisky jest zdecydowanie ciekawą podróżą. Bliskość morza i zatoki daje o sobie znać w smaku oraz aromacie. Czuć również tu tradycję i pasję, bo wszystkie whisky są doskonale skomponowane w najmniejszym detalu. Jeśli szukasz butelek, które będą miały w sobie wszystko, czego można oczekiwać od szkockiej whisky, w nowej edycji Glenglassaugh na pewno to znajdziesz.
Konrad Bukowski
PIJ ODPOWIEDZIALNIE. Pijodpowiedzialnie.pl.