• Rabarbarowy gin na lato!
2024-04-10

Gin o smaku rabarbaru

  • 10 porcji
  • 15 minut + oczekiwanie

Gdy pojawia się rabarbar, to znak, że już zbliża się lato! Przygotuj z nami smakowy gin i rozpocznij sezon na tarasie.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 10
  • 500

    g rabarbaru

  • 150

    g cukru pudru

  • 1

    laska wanilii

  • 6

    jagód jałowca (opcjonalnie)

  • 750

    ml ginu

  • plasterki cytryny i kostki lodu do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki, po czym wrzucić do wysterylizowanego słoika o pojemności ok. 1,5 l.
  2. Rabarbar zasypać cukrem i wrzucić jagody jałowca (opcjonalnie) oraz laskę wanilii. Całość zalać ginem i wymieszać.
  3. Słoik szczelnie zamknąć. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu przez 1 tydzień, od czasu do czasu obracając lub delikatnie potrząsając naczyniem, aby rozpuścić cukier i wymieszać rabarbar.
  4. Gin przecedzić przez tetrę lub pieluchę muślinową. Podawać z plasterkami cytryny i lodem.

Sprawdź też! 5 mitów o ginie, o których musisz natychmiast zapomnieć!

(fot. depositphotos)





  • Na tym ginie można przygotować poncz. Wystarczy dopełnić go wodą gazowaną lub tonikiem. Gin można też podawać z wódką.
  • Z rabarbaru, który pozostał po przygotowaniu smakowego ginu, można przygotować dżem.
Tagi drinki ,gin




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.