Akademia
Do ostatniej kropli! Jak wykorzystać piwo w kuchni?
Zostało Ci po imprezie kilka butelek lub puszek piwa, które tylko przekładasz z miejsca na miejsca? Zalegają w kącie szafki lub z tyłu lodówki, czekając na dzień, w którym ponownie zostaną otwarte. Ale ta chwila może nigdy nie nadejść. Wylać? Nie! Możesz je wykorzystać w kuchni!
Piwo doskonale zastępuje wino w kuchni
Przygotowując sosy, najczęściej myślimy o winie, które pięknie aromatyzuje i dodaje smaku. Gdy zastąpisz je piwem, otrzymasz podobne, ale nieco bardziej stonowane nuty kwaskowe. Piwo nadaje potrawom chmielowy i słodowy smak.
W zależności od stylu piwa, jaki wybierzesz, możesz uzyskać zupełnie różny efekt, dostosowany do Twoich preferencji. Spróbuj lagera, aby powstał lżejszy sos na wzór tego z białego wina. W takich daniach, jak risotto, jasne piwo dodaje bardziej orzechowych i ziemistych smaków.
Jeśli wolisz mocniejsze, bardziej wyraziste smaki, użyj stouta.
Gotowanie z piwem idealnie nadaje się na jesienno-zimowe miesiące – można nim zastąpić część bulionu w gulaszach mięsnych. To idealny alkohol do przyrządzenia m.in. zupy serowej.
Piwo świetnie nadaje się do duszenia i marynowania mięs oraz owoców morza
Owoce morza świetnie komponują się z lekkim smakiem piwa typu lager. Spróbuj poddusić na nim krewetki lub małże. Niebo w gębie!
Piwo dodaje też aromatycznych nut, a kwasowość sprawia, że duszone w nim mięso będzie miękkie i delikatne.
Następnym razem, gdy będziesz robić marynatę, spróbuj dodać trochę piwa! Podobnie jak inne alkohole zawiera enzymy, które mogą pomóc zmiękczyć mięso.
Sprawdź też! Dlaczego warto marynować mięso w alkoholu?
Piwo to idealny składnik ciast
Oprócz dodatkowego smaku, piwo dodaje wilgoci i może skrócić czas wyrastania ciasta drożdżowego. A ponieważ alkohol hamuje powstawanie glutenu, pieczenie z piwem daje delikatny miąższ. Bąbelki w piwie natomiast sprawiają, że wypieki będą lekkie i puszyste.
Piwo można wykorzystać do przygotowania domowego chleba, ciasta na pizzę oraz brownie. Jednak musisz wziąć pod uwagę smak, dodając piwo jako środek spulchniający.
Zrób z piwa kostki lodu do gotowania
Piwo zamrożone nie nadaje się do picia, ale świetnie sprawdzi się do gotowania. Jeśli więc w danej chwili nie masz ochoty dokończyć butelki piwa, ani od razu biec do kuchni, przelej piwo do pojemnika na kostki lodu i włóż do zamrażarki.
Piwo straci swoje nasycenie dwutlenkiem węgla po zamrożeniu, więc nie będzie już się nadawać do przygotowania ciasta, ale z pewnością możesz wrzucić kilka zamrożonych kostek na patelnię, aby zrobić pyszny sos lub poddusić w piwie mięso.
Dzięki zamrażarce pełnej kostek piwa i arsenałowi przepisów pod ręką, będziesz przygotowany, aby w każdej chwili wykorzystać smak tego wyjątkowego alkoholu.
Sprawdź nasze przepisy na piwie!
Zuza Milewska
(fot. depositphotos)