2022-06-03
Deser mango z nutą amaretto
Dojrzałe mango, serek mascarpone i włoski likier migdałowy amaretto – te trzy składniki zainspirowały nas do stworzenia deseru skrojonego na wyjątkowe okazje.
SKŁADNIKI
-
100
g czekoladowych ciastek
-
20
g masła
-
20
ml likieru amaretto
-
250
g serka mascarpone
-
100
g schłodzonej śmietany 30%
-
2
dojrzałe mango
-
3
łyżki soku z cytryny
-
1
łyżka cukru pudru
-
2
łyżki konfitury z figi (opcjonalnie)
-
ulubione owoce i prażone orzechy laskowe do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Masło rozpuścić. Ciastka rozdrobnić za pomocą blendera, po czym dodać płynny tłuszcz i likier amaretto. Wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie pucharków.
- Mango obrać, pokroić w kostkę i zmiksować na gładki mus, po czym wylać na ciasteczkowy spód.
- Śmietanę zmiksować na sztywno. Serek mascarpone połączyć z sokiem z cytryny oraz cukrem pudrem, po czym dołożyć bitą śmietanę i wymieszać.
- Masę serową wyłożyć na mus z mango. Na wierzchu ułożyć porcję konfitury. Desery udekorować owocami i posypać prażonymi orzechami.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy