2025-07-04
Czekoladowo-orzechowy krem na rumie do deserów
Jedwabisty, kremowy domowy krem czekoladowy przypominający w smaku Nutellę. Jednak dla balansu dodaliśmy odrobinę ciemnego rumu. Świetny dodatek do ciast, deserów, naleśników, gofrów, świeżych owoców i… Można wymieniać jeszcze długo!
SKŁADNIKI
- 250
g prażonych orzechów laskowych
- 30
g niesłodzonego kakao
- 90
g cukru pudru
- 2
łyżki oleju roślinnego
- 1
łyżka ciemnego rumu
PRZYGOTOWANIE:
- Prażone orzechy zmiksować w malakserze na małych obrotach na drobne okruszki. Następnie zwiększyć obroty i miksować, aż powstanie gładka pasta.
- Do pasty orzechowej dołożyć kakao, cukier puder, olej oraz rum. Całość zmiksować, zaczynając od niskiej prędkości i stopniowo ją zwiększając. Ucierać, aż masa będzie gładka, a cukier dobrze rozpuszczony.
- Krem przełożyć do słoiczka i przechowywać w temperaturze pokojowej (w lodówce cukier się skrystalizuje i w kremie powstaną grudki).
Czytaj także! Sos waniliowy do deserów i śniadań na słodko
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy