2022-06-03
Czekoladowe fondue z prądem
Świeże owoce uwielbiają towarzystwo czekolady, szczególnie gdy połączy się ją z alkoholem. Spróbujesz?
SKŁADNIKI
-
100
g gorzkiej czekolady o zawartości 85% kakao
-
100
g mlecznej czekolady dobrej jakości
-
180
g śmietany 30%
-
30
ml brandy lub koniaku
-
Dodatkowo: dowolne ulubione świeże owoce (np. figi, truskawki, maliny, pomarańcze, kiwi, mango, ananas, jabłko)
PRZYGOTOWANIE:
- Owoce starannie opłukać i osuszyć, po czym, w zależności od wielkości, pokroić w ćwiartki i ósemki lub pociąć w plasterki i kostkę. Mniejsze owoce, takie jak truskawki i maliny, zostawić w całości.
- Do rondelka wlać śmietanę i podgrzać na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Wrzucić połamane na mniejsze kawałki czekolady.
- Zawartość rondelka podgrzewać, stale mieszając, aż czekolady całkowicie się rozpuszczą. Następnie sos zdjąć z ognia i połączyć z alkoholem.
- Fondue przelać do miseczki i podawać na gorąco ze świeżymi owocami.
- Fondue powinno być cały czas ciepłe, dlatego warto rozważyć zakup podgrzewacza, który ułatwi utrzymanie odpowiedniej temperatury czekolady.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy