2024-07-12
Cranachan – szkocki deser na whisky
Bardzo tradycyjny szkocki deser z płatków owsianych, bitej śmietany, whisky oraz malin. Musisz spróbować tego połączenia! Szkoci wiedzą, co dobre.
SKŁADNIKI
-
350
g świeżych malin
-
3
łyżki szkockiej whisky
-
3
łyżki płynnego miodu
-
2
łyżeczki cukru pudru
-
2
szklanki schłodzonej śmietany 30%
-
Cranachan:
-
60
g płatków owsianych
-
80
ml szkockiej whisky
PRZYGOTOWANIE:
- Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni, uważając, by się nie przypaliły, po czym przełożyć do miseczki i zalać 80 ml whisky. Przykryć i odstawić na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do namoczenia.
- Maliny przebrać, opłukać i rozgnieść za pomocą widelca. Dodać cukier, 1 łyżkę miodu oraz 1 łyżkę whisky. Całość dobrze wymieszać.
- Śmietanę ubić na sztywno, po czym, nie przerywając ubijania, dodawać pozostały miód oraz whisky.
- Ubitą śmietanę połączyć z namoczonymi w whisky płatkami.
- Do szklanek wykładać na przemian porcje ubitej śmietany oraz malin. Najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Wierzch można udekorować prażonymi płatkami owsianymi lub świeżymi owocami sezonowymi.
Sprawdź też! Jak dopasować whisky do deserów? Poradnik dla hedonistów!
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy