Strefa luksusu
Cognac Rémy Martin LOUIS XIII. Hołd dla sztuki życia
Uważany jest za najbardziej wyjątkowy trunek na świecie. To flagowy koniak z domu Rémy Martin i prawdziwa legenda wśród alkoholi. Doniosły, elegancji w każdym wymiarze, ale też pełen finezji, kunsztu i charakteru. Jest odzwierciedleniem pasji, tradycji i piękna. Rémy Martin LOUIS XIII to zdecydowanie coś więcej niż koniak. To hołd dla dziedzictwa i przyszłych pokoleń.
Cognac LOUIS XIII jest wyjątkowy z kilku powodów. Przede wszystkim każda jego kropla prezentuje dekady poświęcenia i ciężkiej pracy. Składa się z 1200 (!) najlepszych długo dojrzewających wódek (eaux-de-vie) z Grande Champagne, które mają od 40 do ponad 100 lat. Takiego ducha historii i dziedzictwa nie znajdziemy nigdzie indziej. Imponujące jest to, że kolejne pokolenia mistrzów piwnicy utrzymują charakterystyczny profil koniaku, który został stworzony w 1874 roku.

To flagowy koniak z domu Rémy Martin i prawdziwa legenda wśród alkoholi (fot. LOUIS XIII Cognac).
Wyjątkowy trunek w wyjątkowej oprawie
Cognac LOUIS XIII to wytwór geniuszu i prawdziwej wizji Paula-Émile’a Rémy Maritina, prawnuka założyciela domu Rémy Martin – to on zdecydował się połączyć najlepsze eaux-de-vie. Tak z pasji, ale też odwagi narodził się trunek wyjątkowy – intensywny, ale pełen wdzięku, o eleganckim i wyrafinowanym smaku – LOUIS XIII. Jego nazwa to hołd dla francuskiego króla, który panował, gdy rodzina Rémy Martin osiadła w regionie Cognac. To też pierwszy monarcha, który uznał koniak za samodzielną kategorię brandy.
Jednak tak wyjątkowy trunek potrzebował nadzwyczajnej oprawy, dlatego Cognac LOUIS XIII został zamknięty w pięknej karafce ozdobionej liliami – jest to reprodukcja oryginalnej metalowej butelki znalezionej w miejscu bitwy pod Jarnac (Francja), która odbyła się w 1569 roku (Paul-Émile Rémy Maritin kupił ją w 1850 roku i przechowywał w niej swoje najlepsze i najstarsze eaux-de-vie). Karafka została wzbogacona o dodatkowe, niezwykle kunsztowne detale i zamknięta eleganckim korkiem.

Cognac LOUIS XIII został zamknięty w pięknej karafce ozdobionej liliami (fot. LOUIS XIII Cognac).
Unikalny kształt i wykończenie karafki LOUIS XIII w większości pozostały bez zmian. Dziś kryształowe karafki wykonywane są ręcznie przez mistrzów firmy Baccarat – wiodącego producenta kryształów. Każda dodatkowo zdobiona jest 24-karatowym złotem, a na końcu numerowana. Ponieważ od początku do końca karafka jest dziełem ludzkich rąk, poszczególne sztuki różnią się drobnymi detalami, co sprawia, że każda z nich na swój sposób jest inna i w pełni oryginalna.
Bardzo szybko Cognac LOUIS XIII ruszył w świat, gdzie niemal natychmiast stał się symbolem francuskiego rzemiosła oraz sztuki życia. Towarzyszył najważniejszym – władcom i rodzinom królewskim, najwyższym dyplomatom i elitom. Był obecny przy wielu wzniosłych okazjach – na przykład podczas otwarcie słynnej Wystawy Paryskiej w 1900 roku. Ponoć sam Winston Churchill świętował nim swoje zwycięstwo w wyborach w 1951 roku.

Bardzo szybko Cognac LOUIS XIII stał się symbolem francuskiego rzemiosła oraz sztuki życia (fot. LOUIS XIII Cognac).
Rémy Martin LOUIS XIII i ochrona dziedzictwa
Do dziś mistrzowie z domu Rémy Martin mają jeden cel – chronić i pielęgnować dziedzictwo koniaku LOUIS XIII. Przez lata poszczególni mistrzowie piwnicy pielęgnują poszczególne eaux-de-vie, które ostatecznie staną się składnikiem przyszłej mieszanki.
Każda karafka koniaku wymaga czterech pokoleń mistrzów piwnicy, czyli ok. 100 lat, zanim trafi do sprzedaży. Mieszanki przez ten czas przechowywane są w dębowych beczkach Limousin, których proces dojrzewania jest systematycznie monitorowany. Przez prawie wiek eaux-de-vie nabierają złocisto-bursztynowej, mahoniowej barwy oraz bogatego, złożonego smaku z licznymi nutami oraz długim dębowym finiszem.

Każda karafka koniaku wymaga czterech pokoleń mistrzów piwnicy, czyli ok. 100 lat, zanim trafi do sprzedaży (fot. Cognac LOUIS XIII).
Przeszłość, teraźniejszość i przyszłość zamknięta w karafce
Profil smakowy koniaku LOUIS XIII pozostaje niezmienny. Każdy z mistrzów kontynuuje pracę swoje poprzednika, a jednocześnie rozpoczyna historię, by ktoś innym mógł ją dokończyć. To nieustanny cykl – wszyscy jednak myślą o przyszłości, by pozostawić po sobie jak najlepsze eaux-de-vie dla swoich następców. Wybierając i odkładając na okres dojrzewania eaux-de-vie, przygotowują jedną z wielu składowych mieszanki, ale samych owoców tej pracy nigdy nie zasmakują.

Przez prawie wiek eaux-de-vie nabierają złocisto-bursztynowej, mahoniowej barwy (fot. Cognac LOUIS XIII).
Cognac LOUIS XIII reprezentuje to, co najlepsze od samego momentu powstania. Choć minęły wieki, nic się nie zmieniło. Najcenniejsze eaux-de-vie, wytwarzane z winogron uprawianych w Grande Champagne – są z wielką starannością mieszane przez lata, by w efekcie zaprezentować rzemiosło doskonałe przekazywane z jednego pokolenia mistrzów piwnicy na następne. Każdy łyk to smak czasu i najwyższy poziom kunsztu.
Nota degustacyjna:
- aromat: bardzo kwiatowy – suszone płatki róż i wiciokrzew, wyraźne nuty owocowe – melon, figi, śliwka, marakuja, wyczuwalny miód oraz akcenty orzechowe;
- smak: aromaty rozwijają się na podniebieniu, wyczuwalny kwiat pomarańczy, brzoskwiń, migdałów i cynamonu, drzewne nuty;
- finisz: słodycz dębu, melon, wyraźnie utrzymujące się nuty kwiatowe, subtelne winogrona melon
Pojemność: 700 ml
Moc: 40%
Region: Cognac
Kraj: Francja
Cena: ok. 12 000 zł
Konrad Bukowski