2022-06-12
Cilbir – jajka po turecku
Jajka w koszulkach podane na kremowym jogurcie i polane paprykowym masłem.
SKŁADNIKI
-
4
jajka
-
150
g jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej
-
1
ząbek czosnku
-
2
łyżki masła
-
1
łyżeczka słodkiej papryki w proszku lub płatków chili
-
3
łyżki octu winnego
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Jogurt przełożyć do miski i połączyć z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawić solą oraz pieprzem. Następnie jogurt rozsmarować na talerzach, na których będziemy podawać jajka.
- Wodę wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Wlać ocet. Jajko wbić do małej miseczki.
- Gotującą wodę energicznie wymieszać, aby powstał wir. Następnie w jego środek wlać jajko. Gotować 3 minuty, po czym wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na talerzu. W taki sam sposób przygotować pozostałe jajka.
- Masło rozpuścić w rondelku i wymieszać ze słodką papryką lub płatkami chili, po czym polać nim jajka.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy