2024-07-01

Chlebek piwny na maśle

  • 10 porcji
  • 15 minut
  • 1 godzina
  • na piwie

To chyba najprostszy przepis na domowy chleb, jaki istnieje. Dzięki swojemu maślanemu smakowi może stać się Twoim ulubionym comfort food.

SKŁADNIKI
  • 2

    szklanki mąki pszennej

  • 2

    łyżki cukru

  • 2

    łyżeczki proszku do pieczenia

  • 320

    ml jasnego piwa

  • 120

    g masła + do formy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Dno i boki keksówki posmarować masłem.
  2. Mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz piwem. Masę przełożyć do natłuszczonej formy.
  3. Połowę masła roztopić i równomiernie polać nim wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 1 godzinę na złoty kolor.
  4. Pozostałe masło rozpuścić w rondelku i równomiernie polać nim jeszcze gorące ciasto w formie. Odstawić do przestygnięcia na co najmniej 20 minut. Chlebek wyjąć z keksówki i pokroić.

Sprawdź też! Do ostatniej kropli! Jak wykorzystać piwo w kuchni?

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.