2024-07-01
Chlebek piwny na maśle
To chyba najprostszy przepis na domowy chleb, jaki istnieje. Dzięki swojemu maślanemu smakowi może stać się Twoim ulubionym comfort food.
SKŁADNIKI
-
2
szklanki mąki pszennej
-
2
łyżki cukru
-
2
łyżeczki proszku do pieczenia
-
320
ml jasnego piwa
-
120
g masła + do formy
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Dno i boki keksówki posmarować masłem.
- Mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz piwem. Masę przełożyć do natłuszczonej formy.
- Połowę masła roztopić i równomiernie polać nim wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 1 godzinę na złoty kolor.
- Pozostałe masło rozpuścić w rondelku i równomiernie polać nim jeszcze gorące ciasto w formie. Odstawić do przestygnięcia na co najmniej 20 minut. Chlebek wyjąć z keksówki i pokroić.
Sprawdź też! Do ostatniej kropli! Jak wykorzystać piwo w kuchni?
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy