• Drink na bourbonie
2024-02-21

Bourbon tea, czyli herbata na amerykańskiej whiskey

  • 10 porcji
  • 15 minut + oczekiwanie

Wieczór przy herbacie wcale nie musi oznaczać nudy! Oto pomysł na mrożoną herbatę z bourbonem, która zawsze doda życiu smaku!

SKŁADNIKI
  • 1.5

    l wrzątku

  • 6

    torebek czarnej herbaty, np. Earl Grey

  • 0.5

    szklanki cukru

  • 1

    szklanka bourbona

  • 12

    kropel bittera

  • 2

    cytryny

  • 4

    limonki

  • kostki lodu

  • Cytrynowy syrop cukrowy:

  • 1

    szklanka wody

  • 1

    szklanka cukru

  • 0.5

    szklanki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

  1. Herbatę zalać wrzątkiem i zaparzać przez 3-4 minuty. Następnie torebki wyjąć z wody (nie odciskać woreczków z herbatą). Całkowicie ostudzić.
  2. Przygotować syrop: w rondelku umieścić 1 szklankę wody, cukier oraz sok z cytryny. Składniki doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Syrop przecedzić przez sitko i ostudzić.
  3. Herbatę wymieszać z syropem cytrynowym – dodać go tyle, by uzyskać pożądany stopień słodyczy.
  4. Następnie dolać bourbon i napój doprawić kroplami bittera. Na końcu wrzucić plasterki cytryny oraz limonki.
  5. Napój przelewać do szklanek wypełnionych lodem.

Sprawdź też! Whisky a bourbon. 5 różnic, które musisz znać

(fot. depositphotos)





Tagi bourbon, drinki




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.