2024-02-21
Bourbon tea, czyli herbata na amerykańskiej whiskey
Wieczór przy herbacie wcale nie musi oznaczać nudy! Oto pomysł na mrożoną herbatę z bourbonem, która zawsze doda życiu smaku!
SKŁADNIKI
- 1.5
l wrzątku
- 6
torebek czarnej herbaty, np. Earl Grey
- 0.5
szklanki cukru
- 1
szklanka bourbona
- 12
kropel bittera
- 2
cytryny
- 4
limonki
kostki lodu
Cytrynowy syrop cukrowy:
- 1
szklanka wody
- 1
szklanka cukru
- 0.5
szklanki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- Herbatę zalać wrzątkiem i zaparzać przez 3-4 minuty. Następnie torebki wyjąć z wody (nie odciskać woreczków z herbatą). Całkowicie ostudzić.
- Przygotować syrop: w rondelku umieścić 1 szklankę wody, cukier oraz sok z cytryny. Składniki doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Syrop przecedzić przez sitko i ostudzić.
- Herbatę wymieszać z syropem cytrynowym – dodać go tyle, by uzyskać pożądany stopień słodyczy.
- Następnie dolać bourbon i napój doprawić kroplami bittera. Na końcu wrzucić plasterki cytryny oraz limonki.
- Napój przelewać do szklanek wypełnionych lodem.
Sprawdź też! Whisky a bourbon. 5 różnic, które musisz znać
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy