2022-06-03
Bardzo proste ciasto na cydrze
By zrobić ten przysmak, nie trzeba być mistrzem pieczenia. To ucierane ciasto z cydrem wychodzi zawsze i każdemu. Skusicie się na kawałeczek?
SKŁADNIKI
-
100
g miękkiego masła
-
300
g cukru pudru
-
300
g mąki pszennej
-
0.5
łyżeczki proszku do pieczenia
-
2
jajka
-
150
ml cydru
-
4
łyżki cydru na lukier
-
1
szczypta soli
-
1
szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Blaszkę o wymiarach 20×25 cm lub tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyścielić pergaminem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, solą oraz cynamonem.
- Masło utrzeć z 200 g cukru pudru, po czym wlać cydr i dokładnie wymieszać. Następnie wbić 2 jajka i całość zmiksować.
- Do masy maślanej wsypać przesianą mąkę z dodatkami i całość ponownie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 60 minut. Ostudzić.
- Pozostały cydr przelać do garnuszka i podgrzać, po czym starannie wymieszać zresztą cukru pudru, aby nie było grudek (dokładna ilość cukru, jaką należy dodać, zależy od tego, jak gęsty lukier chcemy otrzymać).
- Wierzch ostudzonego ciasta polać lukrem cydrowym. Odstawić, aby polewa stężała. Wypiek można udekorować owocami sezonowymi.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy