2024-06-19
Bakłażan w sosie pomidorowym na rumie
Te miękkie, soczyste i pełne aromatów bakłażany dodadzą smaku z pozoru najzwyklejszym chwilom. Spróbuj!
SKŁADNIKI
-
2
średniej wielkości bakłażany
-
2
pomidory
-
200
ml passaty pomidorowej z czosnkiem i ziołami
-
6
ząbków czosnku
-
4
łyżki oliwy z oliwek + do smażenia
-
2
kulki mozzarelli
-
1
łyżka koncentratu pomidorowego
-
60
ml ciemnego rumu
-
szczypta cukru
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Bakłażany dokładne opłukać, osuszyć i naciąć wzdłuż, tworząc wachlarz, zostawiając 2 cm przy końcówce po szypułce.
- Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na nim posiekany czosnek, po czym zalać rumem i podgrzewać, aż połowa alkoholu odparuje.
- Czosnek zalać passatą i dodać koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać i podgrzać. Na końcu doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Sos przelać do naczynia żaroodpornego.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 190ºC. Pomidory oraz mozzarellę pokroić w plasterki i włożyć w nacięcia bakłażanów. Całość posmarować oliwą i przełożyć do naczynia z sosem pomidorowym.
- Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do gorącego piekarnika. Bakłażany piec ok. 30 minut, po czym zdjąć folię. Danie dopiekać jeszcze przez 20 minut.
- Pod koniec wierzch można posypać startym parmezanem. Można podawać z pieczonymi ziemniakami lub z chrupiącym pieczywem.
Sprawdź też! Bakłażan. Dlaczego nazywany jest gruszką miłości?
(fot. depositphotos)
- Danie można również podawać ze świeżym pesto ziołowym.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy