2023-12-11
Awokado na toście z jajkiem i łososiem
W czym tkwi magia awokado? To afrodyzjak, który pokochali już Aztekowie. Ten zielony owoc z wielką pestką posiada składniki odżywcze, które są istotne dla zdrowia seksualnego. Podaj jeszcze kieliszek prosecco i możesz pięknie rozpocząć dzień.
SKŁADNIKI
-
1
duże dojrzałe awokado
-
0.5
limonki
-
4
jajka
-
4
kromki pełnoziarnistego chleba
-
4
plastry wędzonego łososia
-
masło do smażenia
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Kromki chleba zrumienić w tosterze lub na patelni.
- Na maśle usmażyć jajecznicę lub jajka sadzone (wg upodobań).
- Awokado obrać, przeciąć na pół i usunąć pestkę. Miąższ pokroić w plasterki. Następnie skropić je sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem.
- Na kromkach pieczywa ułożyć kawałki awokado, jajecznicę lub jajko sadzone oraz wędzonego łososia. Całość oprószyć solą i pieprzem.
Sprawdź też! Awokado – tłusty owoc szczęścia i miłości
(fot. depositphotos)
- Do tostów można przygotować pastę. Awokado wystarczy zmiksować z 1 łyżką prażonych pestek dyni oraz 1/2 pęczka kolendry. Na końcu doprawić do smaku.
- Tosty świetnie też smakują uzupełnione kilkoma plastrami smażonej kiełbasy chorizo.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy