2023-12-07
Zombie – tropikalny drink na rumie
To wspaniały klasyczny koktajl tiki, który powstał w 1930 roku w Hollywood. Od tego czasu powstają różne wariacje smakowe Zombie! Spróbuj naszego przepisu z oryginalnym syropem falernum.
SKŁADNIKI
-
30
ml złotego rumu
-
30
ml rumu overproof
-
30
ml soku ananasowego
-
30
ml świeżo wyciśniętego soku z limonki
-
30
ml syropu falernum (lub cukrowego)
-
30
ml likieru morelowego (opcjonalnie)
-
1
kropla bittersa
-
kilka kostek lodu
PRZYGOTOWANIE:
- Do shakera wrzucić kilka kostek lodu, po czym wlać oba rodzaje rumu, sok z ananasa, sok z limonki, falernum oraz likier morelowy (opcjonalnie).
- Shaker zakręcić i energicznie wstrząsnąć nim kilka razy, by składniki dobrze się połączyły.
- Do wysokiej szklanki wrzucić kilka kostek lodu, po czym przecedzić koktajl. Na końcu doprawić kroplą bittersa.
Sprawdź też! Najlepsze drinki na rumie. 8 oryginalnych przepisów
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy