2023-11-23
Pieczone nogi kurczaka z pomarańczą
Czy kurczak nadaje się na bożonarodzeniowy obiad? W takim wydaniu na pewno będzie hitem nadchodzących świąt!
SKŁADNIKI
-
4
nogi kurczaka
-
1.5
łyżeczki soli
-
0.5
łyżeczki pieprzu
-
0.5
łyżeczki mielonego imbiru
-
0.5
łyżeczki chili w proszku
-
2
łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
-
2
pomarańcze
-
1
łyżka oliwy extra
-
1
łyżka rozpuszczonego masła
-
1
łyżeczka płynnego miodu
-
2
gałązki rozmarynu
PRZYGOTOWANIE:
- Sól wymieszać z pieprzem, imbirem oraz chili. Dodać sok wyciśnięty z 1 pomarańczy, likier (opcjonalnie) oraz oliwę. Wymieszać.
- Przygotowaną mieszanką posmarować mięso. Na końcu wrzucić gałązki rozmarynu. Kurczaka przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec pod przykryciem ok. 70 minut.
- Pozostałą pomarańcze pokroić w plasterki i dołożyć do mięsa. Udka posmarować rozpuszczonym masłem wymieszanym z miodem. Piec bez przykrycia jeszcze przez 20 minut. Można podawać z sosem żurawinowym.
Sprawdź też! Zimowa whisky na żurawinie na święta
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy