Alkohole
Glenglassaugh 12 yo, Portsoy i Sandend – whisky, których nie można przegapić!
Są takie whisky, których chociaż raz w życiu trzeba spróbować. Ich wyjątkowość polega między innymi na tym, że smaki i aromaty oddają to, skąd pochodzą. Ponadto w każdym detalu reprezentują sztukę robienia whisky i jej ducha. I do takich whisky z pewnością należą Glenglassaugh Portsoy, Sandend oraz 12 yo.
Bez względu na to, czy szukasz czegoś na prezent, czy chcesz kupić coś do swojego domowego barku, whisky z destylarni Glenglassaugh zawsze będą ciekawym wyborem. Jeśli jesteś fanem szkockich destylatów, ta marka Cię nie zawiedzie. Sandend, 12 yo i Portsoy to trzy nowe edycje, które mają zastąpić wycofywane z rynku Evolution, Revival i Torfa.

Nowa edycja whisky Glenglassaugh (źródło fot. Glenglassaugh).
Jak to mówią, coś się musi skończyć, by coś mogło się zacząć. Czas na kolejne „pokolenie” whisky Glenglassaugh, które nie odcina się tradycji, ale przedstawia nowego ducha destylarni.
Whisky Glenglassaugh – ukształtowane przez ląd i morze
Destylarnia Glenglassaugh położona jest na pograniczu regionów Speyside i Highlands. Od północy roztacza się malownicza zatoka Sandend Bay łącząca się z Morzem Północnym. Nadmorski słony wiatr ma niebagatelne znaczenie dla aromatów i smaków wszystkich whisky z tej destylarni.

Stary budynek destylarni (źródło fot. Glenglassaugh).
Zarówno pracownicy gorzelni, jak i sami wielbiciele tych destylatów, zwykli mawiać, że whisky Glenglassaugh jest ukształtowana przez ląd i morze. Położenie destylarni określa bardzo osobliwy styl produkowanej tam whisky.
Minerały z krystalicznie czystej wody potoku Glassaugh Burn, najwyższej jakości szkocki jęczmień, tradycyjne metody destylacji i słony wiatr Morza Północnego tworzą niepowtarzalną kompozycję smaków oraz aromatów whisky. Tu słodycz przenika się z akcentami soli morskiej i przypraw.

Widok na zatokę Sandend (źródło fot. Glenglassaugh).
Warto też podkreślić, że destylarnia Glenglassaugh to jeden z najmniejszych zakładów gorzelniczych w Szkocji. Jest tu sześć kadzi fermentacyjnych, z czego dwie drewniane i para potężnych alembików pochodzących z 1960 roku. Whisky wytwarza się rzemieślniczo, w tradycyjny sposób, przez niewielki zespół ludzi (pracuje tam dosłownie kilka osób), dzięki czemu w whisky Glenglassaugh można poczuć ducha tradycji.
Nowe edycje whisky Glenglassaugh
Dotychczasowa podstawowa oferta marki – Revival, Evolution i Torfa – została wycofana, a whisky nie są już butelkowane. Jej miejsce zajmują trzy nowe whisky: Sandend, 12 yo i Portsoy.
Kolekcja zyskała też nowy kształt butelki, inspirowany przypływem w zatoce Sandend, oraz odmienione etykiety. Podobnie jak wszystkie single malty Glenglassaugh, nowe whisky dojrzewały w przybrzeżnych magazynach destylarni z widokiem na zatokę.
„Nowe portfolio łączy w sobie wszystkie kluczowe elementy ducha Glenglassaugh” – tak o Sandend, 12 yo i Portsoy mówi Rachel Barrie, Mistrzyni Kupażu. „Nie da się oddzielić Glenglassaugh – whisky od Glenglassaugh – miejsca. Bujna słodycz tego nadmorskiego single malta jest całkowitą destylacją jego naturalnego otoczenia. Cała jego esencja powstaje zarówno pod wpływem widzialnego, jak i niewidzialnego wpływu lądu, morza, powietrza i wody źródlanej.”
Ta seria opiera się w dużej mierze na kombinacjach beczek, które tworzą whisky bogate i pełne smaku. Podstawą ich wszystkich jest dojrzewanie w beczkach po bourbonie i sherry, ale każda butelka wyróżnia się dodatkiem czerwonego wina, manzanilli lub porto.
Glenglassaugh 12 yo Single Malt Scotch Whisky
Flagowa whisky butelkowana z mocą 45% ABV ucieleśnia charakterystyczny nadmorski styl marki. Destylat dojrzewa przez 12 lat w beczkach po bourbonie, sherry i czerwonym winie.
Nota degustacyjna:
- aromat: morele, figi, prażona wanilia, słonawe nuty
- smak: daktyle, figa, wiśnie, wanilia, orzechy, sól morska
Cena: ok. 250 zł

Whisky Glenglassaugh 12 yo (źródło fot. Glenglassaugh).
Glenglassaugh Sandend Single Malt Scotch Whisky
Ten single malt został zainspirowany plażą w kształcie półksiężyca w zatoce Sandend. Destylat butelkowany z mocą 50,5% dojrzewał w beczkach po bourbonie, sherry i manzanilli – wzmacnianym winie z regionu Kadyks w Hiszpanii.
Nota degustacyjna:
- aromat: lody waniliowe, owoce tropikalne, czekolada
- smak: palony karmel, ananas, wiśnie, dębina, biały pieprz, sól morska

Whisky Glenglassaugh Sandend (źródło fot. Glenglassaugh).
Glenglassaugh Portsoy Single Malt Scotch Whisky
To bogata torfowa whisky butelkowana z mocą 49,1% ABV. Nazwą nawiązuje do położonej niedaleko wioski portowej. Charakteryzuje się najciemniejszym kolorem – głębokim bursztynem, który powstaje w wyniku dojrzewania w beczkach po porto.
Nota degustacyjna:
- aromat: owoce tropikalne, lukrecja, soja, algi morskie
- smak: ciemna czekolada, pieczone mango, melasa, sól morska
Cena: ok. 280 zł

Whisky Glenglassaugh Portsoy (źródło fot. Glenglassaugh).
Aby uczcić wprowadzenie nowej serii, Glenglassaugh nawiązał również współpracę z fotografem krajobrazu Richardem Gastonem, aby stworzyć serię zdjęć ukazujących związek destylarni z lądem i morzem.
Degustacja tych whisky jest zdecydowanie ciekawą podróżą. Bliskość morza i zatoki daje o sobie znać w smaku oraz aromacie. Czuć również tu tradycję i pasję, bo wszystkie whisky są doskonale skomponowane w najmniejszym detalu. Jeśli szukasz butelek, które będą miały w sobie wszystko, czego można oczekiwać od szkockiej whisky, w nowej edycji Glenglassaugh na pewno to znajdziesz.
Konrad Bukowski
PIJ ODPOWIEDZIALNIE. Pijodpowiedzialnie.pl.