• Przepis na mus kawowy z odrobiną likieru
2023-11-07

Kremowy mus kawowy

  • 4 porcje
  • 25 minut + czas oczekiwania
  • z likierem

Wyjątkowo lekki, puszysty i kremowy mus na bazie kawy i nuty likieru.

SKŁADNIKI
  • 40

    g cukru pudru

  • 4

    jajka

  • 200

    g śmietany 30%

  • 3

    łyżki kawy rozpuszczalnej instant

  • 2

    łyżki likieru kawowego (opcjonalnie)

  • 1

    łyżka kakao

  • 1

    łyżeczka żelatyna

  • 3

    łyżeczki wody

  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

  1. Śmietanę przelać do rondelka. Dodać kawę w proszku oraz kakao i wymieszać. Całość podgrzewać (nie doprowadzać do wrzenia) na niedużym ogniu, aż składniki dobrze się połączą. Lekko przestudzić.
  2. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżeczkach ciepłej wody. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę.
  3. Stale miksując, dodawać porcjami wciąż jeszcze ciepłą śmietanę z kawą i kakao. Całość przelać z powrotem do rondelka i podgrzewać, stale mieszając, aż krem zgęstnieje.
  4. Do masy dodać rozpuszczoną żelatynę oraz likier i całość dokładnie wymieszać. Ostudzić.
  5. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, po czym ostrożnie wymieszać łyżką z masą kawową.
  6. Masę przełożyć do pucharków lub szklanek i wstawić do lodówki na 2 godziny. Wierzch deseru można udekorować bitą śmietaną.

Sprawdź! Czy kawa to afrodyzjak? Będziesz zaskoczony!

(fot. depositphotos)





Tagi deser




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.