• Toramisu - deser na kawie z nutą tequili
2023-10-31

Tiramisu z tequilą

  • 2 porcje
  • 15 minut + oczekiwanie
  • z tequilą

Ten włoski specjał na bazie kawy zawsze się sprawdzi! Tym razem jednak dodaliśmy mu nieco meksykańskiego charakteru kroplą tequili.

SKŁADNIKI
  • 100

    ml zaparzonej kawy

  • 120

    g serka mascarpone

  • 120

    g schłodzonej śmietany 36%

  • 1

    łyżka cukru trzcinowego

  • 40

    ml tequili

  • kilka biszkoptów

  • kakao i cynamon do posypania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Śmietanę ubić na sztywno za pomocą miksera. Nie przerywając ucierania, porcjami dodawać mascarpone oraz cukier. Następnie do masy wmieszać 40-50 ml ostudzonej kawy.
  2. Pozostałą kawę połączyć z tequilą i przygotowanym ponczem nasączyć biszkopty.
  3. Nasączone ciastka wykładać na przemian z kremem śmietanowym do szklanek lub pucharków. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
  4. Przed podaniem tiramisu oprószyć kakao wymieszanym z cynamonem.

Sprawdź też! Kawa we dwoje, czyli jak życie nabiera aromatu

(fot. depositphotos)





Tagi deser, tequila




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.