2023-10-31
Tiramisu z tequilą
Ten włoski specjał na bazie kawy zawsze się sprawdzi! Tym razem jednak dodaliśmy mu nieco meksykańskiego charakteru kroplą tequili.
SKŁADNIKI
- 100
ml zaparzonej kawy
- 120
g serka mascarpone
- 120
g schłodzonej śmietany 36%
- 1
łyżka cukru trzcinowego
- 40
ml tequili
kilka biszkoptów
kakao i cynamon do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Śmietanę ubić na sztywno za pomocą miksera. Nie przerywając ucierania, porcjami dodawać mascarpone oraz cukier. Następnie do masy wmieszać 40-50 ml ostudzonej kawy.
- Pozostałą kawę połączyć z tequilą i przygotowanym ponczem nasączyć biszkopty.
- Nasączone ciastka wykładać na przemian z kremem śmietanowym do szklanek lub pucharków. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
- Przed podaniem tiramisu oprószyć kakao wymieszanym z cynamonem.
Sprawdź też! Kawa we dwoje, czyli jak życie nabiera aromatu
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy