2023-06-28
Szarpana wieprzowina na piwie
Można z nią przyrządzić burgery, tortille, tosty i bułeczki bao. Jeden przepis, wiele możliwości!
SKŁADNIKI
-
500
g karkówki
-
30
g musztardy
-
5
ziaren ziela angielskiego
-
2
liście laurowe
-
1
cebula
-
2
ząbki czosnku
-
150
ml jasnego piwa
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę obrać i pokroić w piórka. Mięso opłukać i osuszyć, po czym natrzeć ze wszystkich stron solą, pieprzem i musztardą. Piekarnik rozgrzać do temp. 170°C.
- Karkówkę przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Wrzucić pokrojoną cebulę, ząbki czosnku, ziele angielskie oraz liście laurowe.
- Mięso podlać piwem i odrobiną wody. Piec pod przykryciem ok. 4 godziny, aż karkówka całkowicie zmięknie.
Sprawdź też! Dip serowy na piwie do przekąsek
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy