2024-06-05
Sernik bez pieczenia z truskawkami na wódce
Latem i piekarnik potrzebuje urlopu. Na szczęście bez niego też można wyczarować słodkie cuda.
SKŁADNIKI
- 200
g herbatników
- 150
g masła
- 600
g truskawek
- 250
g serka mascarpone
- 500
g mielonego twarogu (z wiaderka)
- 1
szklanka słodzonego mleka skondensowanego
- 80
ml soku z cytryny
- 2
łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2
łyżki cukru
- 50
ml wódki
- 1
łyżka skórki z cytryny
- 2
łyżeczki kremu balsamicznego
- 1
szczypta pieprzu (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
- Herbatniki zemleć w malakserze na piasek. Masło roztopić na patelni, po czym dodać do ciastek i starannie wymieszać.
Masę ciasteczkową wyłożyć na dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm, dokładnie ją dociskając łyżką. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. - 200 g truskawek opłukać i osuszyć, po czym usunąć szypułki. Owoce pokroić na kawałki.
- Twaróg przełożyć do miski razem z mascarpone i 1 łyżeczką ekstraktu z wanilii. Chwilę miksować tylko do połączenia składników.
- Mleko skondensowane połączyć z 60 ml soku z cytryny i stopniowo dodawać do masy serowej, miksując na wolnych obrotach. W razie potrzeby na końcu można dodać odrobinę cukru pudru do smaku.
- Do masy serowej dołożyć pokrojone truskawki i całość wymieszać łyżką. Krem wyłożyć na schłodzony spód. Wierzch wyrównać łyżką. Sernik wstawić na noc do lodówki, by masa dobrze stężała.
- Przygotować „pijane” truskawki: pozostałe owoce opłukać i usunąć szypułki, po czym przekroić na pół i przełożyć do miski.
- Resztę soku z cytryny i ekstraktu waniliowego połączyć z wódką, kremem balsamicznym, cukrem oraz skórką z cytryny. Można dodać szczyptę pieprzu. Mieszankę wlać do truskawek i delikatnie wymieszać. Owoce wstawić do lodówki na 30 minut, aby się zmacerowały, po czym osączyć na sicie.
- Przed podaniem sernik wyjąć z tortownicy i udekorować truskawkami na wódce.
Sprawdź też! Drinki na truskawkach. 8 najlepszych przepisów
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy