Akademia
Szprycer – lekki koktajl na lato. Za co go tak kochamy?
Ciepłe dni, bezchmurne niebo, słońce otulające lico… W końcu doczekaliśmy się pięknej pogody. Czy potrzebujemy czegoś więcej do szczęścia? Tak! Kieliszka orzeźwiającego szprycera.
Szprycer – wraca do łask po długiej zimie. Gdy tylko wiosna się rozkręci i zacznie rozpieszczać nas słonecznymi popołudniami, zaczyna królować w pubach i restauracjach. Dzięki niemu możemy poczuć się jak wakacjach! Nic dziwnego, że tak go kochamy!
Czym jest spritzer?
To lekki koktajl mieszany, który jest połączeniem wina, wody gazowanej oraz dodatków – może to być inny alkohol, sok lub świeże owoce albo musy owocowe. Bardzo popularna jest również wersja bezalkoholowa przygotowywana na bazie soku i wody gazowanej z owocami.
- Sprawdź nasz przepis! Klasyczny Aperol Spritz
Ze względu na swój orzeźwiający smak i stosunkową niską zawartość alkoholu, cieszy się wielką popularnością w ciepłe i upalne dni. Szprycer podaje się zaraz po przygotowaniu, aby woda gazowana była nadal świeża i musująca.
Co ważne, szprycery są proste do wykonania, dlatego coraz częściej robimy je sami w domu.
Szprycer. Skąd się wziął?
Wielu kojarzy się zapewne z włoskim klimatem, ale tak naprawdę szprycer narodził się w Niemczech na początku XIX wieku za czasów panowania dynastii Habsburgów. To właśnie wtedy, ze względu na wyższą zawartość alkoholu w winie, zaczęto dodawać tzw. chlust (czyli po niemiecku spritzen) wody, by nieco je rozcieńczyć.
Do dziś szprycer pozostaje bardzo popularny na terenie Niemiec i Austrii, a i Włosi bardzo go polubili – stąd możemy mieć mylne wrażenie, że to Italia jest ojczyzną spritzera.
Jakie wino wybrać do szprycera?
Do tego koktajlu najczęściej wybiera się wina białe o słodkich aromatach i owocowych nutach – m.in. rieslinga, chardonnay, vinho verde, cavę lub frizzante (wino półmusujące). W zależności od osobistych upodobań można sięgać po wina wytrawne lub słodkie.
Rosé także może być doskonałą bazą do szprycera ze względu na lekki i świeży smak. Raczej unika się win czerwonych – mogą być za ciężkie.
Nie rekomenduje się również używania drogich win – woda rozcieńczy jego smak, więc cały szyk i elegancja znikną. Wyjątkowe wina z wyższej półki zostaw sobie do degustacji.
- Sprawdź nasz przepis! Whiskey Spritz
Jak przygotować szprycer?
Zarówno woda, jak i wino powinny być dobrze schłodzone. Składniki można mieszać w różnych proporcjach, ale na samym początku najlepsze proporcje to 1:1 – tyle samo wody i wina. Z czasem możesz je zmieniać według własnych upodobań, szczególnie gdy poczujesz, że drink jest zbyt rozwodniony lub za mocny.
Jeśli chcesz wprowadzić małą zmianę i zmienić nieco smak koktajlu, możesz rozważyć użycie toniku zamiast wody gazowanej.
Nie zapomnij też o lodzie! Spritzer ma być orzeźwiający i dobrze schłodzony. Część kostek lodu można zastąpić zamrożonymi owocami.
Drinki możesz serwować, jak lubisz – najczęściej podaje się je w pojemnym kieliszku do wina, szkle koktajlowym lub słoiku typu mason jar.
Dodatki do szprycera
Do wersji letnich zdecydowanie pasują owoce, najlepiej sezonowe. Najczęściej spotykanymi dodatkami są cytryna i limonka – ich kwasowość świetnie równoważy przede wszystkim słodsze szprycery.
- Sprawdź nasz przepis! Wermut Spritz
Koktajle często są też dopełniane sokami owocowymi lub musami. Niektórzy barmani lubią mieszać różne soki, np. o smaku brzoskwini, żurawiny lub jabłka. Możliwe jest też użycie innych alkoholi, np. szampana, cydru, Aperolu, a nawet i mocniejszych trunków – w tym wódki, ginu oraz whisky. Na takie wersje wzmacnianie jednak należy uważać. Na ogół w smaku ta zwiększona moc nie jest odczuwalna.
Komponując szprycera, warto zwrócić uwagę na mniejsze dodatki, takie jak zioła – oprócz klasycznej mięty można wykorzystać lawendę, rozmaryn, bazylię, tymianek, a nawet gałązki jałowca (jeśli np. koktajl jest z ginem). Warto eksperymentować!
4 powody, dla których kochamy szprycery
Bo są pyszne! To najprostsza odpowiedź, jaka przychodzi na ogół do głowy. Jednak tych powodów jest o wiele więcej.
1. Są orzeźwiające
Jeśli potrzebujesz czegoś, co sprawi Ci przyjemność po długim dniu pracy, nic tak nie pomaga jak spritzer, który Cię orzeźwi i zrelaksuje.
2. Mogą być wytrawne i słodkie
Możesz bardzo łatwo dostosować przepis pod to, co lubisz, i stworzyć swój napój, który pomoże zaspokoić własne zachcianki.
3. Są lekkie
Dzięki temu, że wino jest rozcieńczone wodą, spritzery są o wiele łagodniejsze. Dzięki temu możesz cieszyć się 2 lub 3 kieliszkami bez konsekwencji w postaci szumu w głowie.
4. Pasują na każdą okazję
Szprycery są wszechstronne – można je podawać w dowolnym miejscu i o każdej porze. Idealnie pasują na letnią imprezę w plenerze, wieczór koktajlowy, uroczystą kolację, przyjęcie w ogrodzie, a nawet brunch.
Już samo przygotowywanie szprycerów może być niezłą zabawą! Warto nawet zorganizować SPRITZER PARTY, podczas którego razem z przyjaciółmi będziecie tworzyć własne niepowtarzalne mieszanki. Niech to lato będzie pełne takich spotkań i pysznych szprycerów!
Zuza Milewska
(fot. depositphotos)